Με κοινή επιστολή τους οι τέσσερις δήμαρχοι νομού Άρτας, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν επισήμως στις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, στις οποίες παραβρέθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.
Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται επειδή, όπως αναφέρουν, αγνοήθηκαν όμορες περιοχές, στις οποίες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα και μεγαλούργησαν τεράστιες προσωπικότητες.
Όσον αφορά το νομό Άρτας, στην επιστολή γίνεται λόγος για την σπουδαία μάχη στην πόλη το 1821, για τη μάχη στο Πέτα και την θυσία των Φιλελλήνων, για το ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, από το Κομπότι, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη από την Σκουληκαριά, το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου, αλλά και για την κήρυξη της Επανάστασης στα Κεντρικά Τζουμέρκα.
Αναλυτικά αναφέρουν: «Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 202», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ιωάννινα, αγνοώντας τις όμορες περιοχές, στις οποίες διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα και μεγαλούργησαν τεράστιες προσωπικότητες.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση οι δήμαρχοι του νομού Άρτας. Σημειώστε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα.
Αξιοσημείωτη κι αξιοθαύμαστη ιστορία έχει και ο νομός Άρτας με τους τέσσερις Δήμους του. Απλά να αναφέρουμε ενδεικτικά και να θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα: Στο νομό μας έγινε η σπουδαία μάχη της Άρτας τον Νοέμβριο του 1821, για την οποία ο Δήμος Αρταίων ετοιμάζει και δράσεις.
Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, διεξήχθη η μάχη του Πέτα, στην οποία θυσιάστηκαν οι Φιλέλληνες, κάτι που αποτελεί μέγιστη μορφή διεθνούς αλληλεγγύης. Επίσης, από το Κομπότι καταγόταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, όπως και ο Γεροστάθης, γνωστός για την συμβολή του στον Αγώνα κατά των Οθωμανών.
Στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο χωριό Σκουληκαριά, γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Σ’ αυτή την περιοχή σημειώθηκε και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ιστορική Μονή Σέλτσου (στις Πηγές, ιστορική έδρα του Δήμου), ενώ σ’ αυτόν τον Δήμο έδρασαν και τα επαναστατικά κινήματα των Ραδοβυζίων εναντίον της Τουρκοκρατίας.
Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων έγινε η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου ενώ εκεί έγινε και η μάχη του Βουργαρελίου του 1821, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης. Επίσης, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων διεξήχθησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικές μάχες με νικηφόρα έκβαση. Η μάχη στο Σταυρό Θεοδωριάνων, και η μάχη στη Γέφυρα της Πλάκας. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία για την ιστορικότητα των Δήμων του νομού Άρτας.
Μ’ αυτή την επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε αλλά και λυπούμαστε ταυτόχρονα καθώς δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε μια συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 21». Παρακαλούμε για την διευθέτηση του ζητήματος, καθώς προσδοκούμε σε μία αγαστή συνεργασία στο μέλλον”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ