Την αγάπη τους και την εκτίμηση στο πρόσωπό του όσο βέβαια και στο συγγραφικό του έργο, εκδήλωσαν για ακόμη μια φορά οι Αρτινοί στον συμπατριώτη τους βραβευμένο συγγραφέα, Γιάννη Καλπούζο.
Σχεδόν 400 άτομα προσήλθαν στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του «Εράν. Βυζαντινά αμαρτήματα» το απόγευμα της Πέμπτης στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Ναού της Παρηγορήτισσας, την οποία ο Δήμος Αρταίων ενέταξε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια».
Το βιβλίο αυτό επρόκειτο να κάνει επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Άρτα στις 19 Μαρτίου, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και της καραντίνας που ακολούθησε. Έτσι, δεν ήταν λίγοι οι συμπατριώτες μας που είχαν ήδη διαβάσει το νέο του μυθιστόρημα και με χαρά είδαμε αρκετούς να το προσκομίζουν για μια υπογραφή του, ενώ αρκετοί ακόμα το προμηθεύτηκαν από το συνεργαζόμενο Βιβλιοπωλείο «Σπύρου», στον χώρο της εκδήλωσης.
Ξεχωριστή, εν τω μεταξύ, ήταν και η παρουσίαση την οποία έκαναν ο φυσικός, Γιώργος Κατσικογιώργος, ο μαθηματικός Χρήστος Καραβασίλης, με τον χημικό, Βασίλη Κατσιώτη, στον συντονισμό της βραδιάς. Κι αν αναρωτήθηκαν αρκετοί πώς και τί γνωρίζουν οι των θετικών επιστημών για την λογοτεχνία και ιδίως για τα «Βυζαντινά αμαρτήματα», η απάντηση ήρθε μέσα από τις εξαιρετικές αναλύσεις των ομιλητών, οι οποίοι το συνηθίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα το κοινό στις διάφορες εκδηλώσεις.
Όπως πάντα η παρουσίαση πλαισιώθηκε από μουσική και εν προκειμένω από Βυζαντινούς ύμνους που απέδωσε στο βιολί ο καταπληκτικός, Γιώργος Φλούδας, που έμοιαζαν – για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο – με προσευχές του Υάκινθου προς την Παναγιά Παρηγορήτισσα, στης οποίας την επιβλητική σκιά τελούσε η διοργάνωση.
Χώρος, λόγος, μουσική έδεσαν απόλυτα με την περίοδο που ο Γιάννης Καλπούζος πραγματεύεται στο βιβλίο του και που είναι σίγουρα από εκείνες που λίγοι ακουμπούν στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος. Το αναγνωρισμένο ταλέντο του στο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα κάθε περιόδου αναφοράς δεν έλειψε από την εκδήλωση, ενώ η ανάγνωση αποσπασμάτων από την μαθήτρια Νεοχωρίου, Ειρήνη Κωστακιώτη, ήταν πράγματι εξαιρετική.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος συνεχάρη τον Αρτινό συγγραφέα για το έργο του συνολικά και για την αγάπη του, την οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως για την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Σε ένδειξη αναγνώρισης και τιμής προς τον Αρτινό συγγραφέα, ο κ. Τσιρογιάννης του απένειμε τιμητική πλακέτα με εγχάρακτη την ιστορική γέφυρα της Άρτας. Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων, Κώστας Τράμπας, με την σύζυγό του, Λένα Μπανταλούκα, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νίκος Λιόντος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Πανέτας, ο πρόεδρος της ΝΕ Άρτας του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, Ευάγγελος Χρηστάκης, ο σύμβουλος της «Δημοτικής Αναγέννησης», Σωτήρης Βασιλάκης και άλλοι.

Γιάννης Καλπούζος στον “Τ”. Ξεχωριστή τιμή και χαρά για μένα
Απευθυνόμενοι προς τον συγγραφέα, Γιάννη Καλπούζο, να διερμηνεύσει τα συναισθήματά του για την διαχρονικά μεγάλη συμμετοχή που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ από τους Αρτινούς στις παρουσιάσεις των βιβλίων του, απάντησε: «Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή και χαρά η στήριξη των συμπατριωτών μου. Συγκινήθηκα βαθιά από την αθρόα προσέλευση και την ποιότητα όσων παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, ενώ αισθάνομαι ευγνώμων για την πολύχρονη αναγνωστική συνοδοιπορία. Πέρα από την εκδήλωση της Πέμπτης οι Αρτινοί και εν γένει οι Ηπειρώτες ανά την Ελλάδα αγκάλιασαν το έργο μου και εμένα και καμαρώνω όταν με προσφωνούν “Ο δικός μας Γιάννης”. Εκλαμβάνω ως ευλογία αυτή τη σχέση με τους ανθρώπους του γενέθλιου τόπου μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ