Επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες του «Τ» σχετικά με την εμπλοκή που φαίνεται να έχει το μεγάλο οδικό έργο στα όρια του Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων, το οποίο βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης.
Πρόκειται για το έργο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα με παράκαμψη του Αθαμανίου που δημοπρατήθηκε από το υπουργείο Υποδομών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με προϋπολογισμό 8.849.000 ευρώ. Εις ότι αφορά το κομμάτι της παράκαμψης το έργο εκτελείται ήδη από την άνοιξη του 2019, όμως, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι παραμένει μετέωρο σχετικά με το υπόλοιπο τμήμα σύνδεσης, μήκους 12 χιλιομέτρων έως τα Θεοδώριανα.
Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΑΤΕΒΕ», διότι όπως επισημαίνεται προς τον «Τ», η αρχική δημοπράτηση δεν προέβλεψε την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και σπασμένου δικτύου ύδρευσης σε μήκος 10 χιλιομέτρων. Σήμερα η εταιρεία εργάζεται στο τμήμα που αφορά την παράκαμψη Αθαμανίου, μήκους 2,8 χιλιομέτρων και οι εργασίες βρίσκονται περίπου στο 80 με 85%.
Ο εκπρόσωπός της, Θωμάς Γεωργάκης, εξήγησε ότι η εξασφάλιση πόρων για την δημοπράτηση της αναγκαίας αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, είτε από το υπουργείο είτε από τον Δήμο Κεντρ. Τζουμέρκων, αποτελεί μείζον ζήτημα ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες οδοποιίας μέχρι τα Θεοδώριανα. «Πρόκειται για τα δίκτυα ύδρευσης που διέρχονται κατά μήκος της οδού από την αρχή της παλαιάς οδού έως την ΧΘ (χιλιομετρική θέση) 5+500, συνολικού μήκους αγωγών 12.000 μέτρων», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Τα δίκτυα αυτά εξυπηρετούν συνολικά 12 χωριά, κατασκευάστηκαν πριν 35 χρόνια και έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρροές σ’ όλο το μήκος και να καταστρέφεται όλο το οδόστρωμα. Δυστυχώς, στη μελέτη οδοποιίας δεν προβλέφθηκε το σύνολο των αγωγών, αλλά μόνο τα 2.000 μέτρα περίπου και δεν έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα 10.000 μέτρα, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί με αρχικό κόστος (χωρίς έκπτωση) 900.000 ευρώ».
Παράλληλα, η εταιρεία «Προμηθέας ΑΤΕΒΕ» την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκη, παρέδωσε πλήρη φάκελο μελέτης και προϋπολογισμού για τα 10.000 μέτρα αγωγών στο Δήμο Κεντρ. Τζουμέρκων ώστε να μπορεί να το εντάξει στο πρόγραμμα «Τρίτση», για να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί, με σκοπό να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του έργου οδοποιίας Αθαμανίου-Θεοδωριάνων.
Στην μελέτη αυτή, η συνολική δαπάνη για την αντικατάσταση όλων των αγωγών του δικτύου, ανέρχεται σε 743.812, 41 ευρώ και με το ΦΠΑ σε 922.327,39 ευρώ.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να δοθεί λύση ώστε να ολοκληρωθεί για την ορεινή Άρτα ένα έργο που αποτελούσε χρόνιο αίτημα. Είτε από το πρόγραμμα «Τρίτσης» είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε από πόρους του υπουργείου. Εκείνο πάντως που ενδιαφέρει τους κατοίκους της περιοχής είναι να ολοκληρωθεί το έργο σύνδεσης. Βέβαια, θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει ενδιαφέρον για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα νερού που φτάνει στα νοικοκυριά τους. Οπότε το συνδεόμενο έργο αντικατάστασης των αγωγών αποτελεί από μόνο του σημαντική παρέμβαση για την καθημερινότητα των πολιτών, την ασφάλεια και την υγεία τους.
Εν ολίγοις, η λύση θα αποτελέσει… σμπάρο για δυο τρυγόνια: την εξασφάλιση δηλαδή ποιότητας και επάρκειας νερού για τα 12 χωριά του Δήμου και συνάμα την εξασφάλιση κατασκευής ενός οδικού έργου που δεν μπορεί να κατασκευαστεί πάνω σε σπασμένους σωλήνες και τρεχούμενα υπόγεια ύδατα, διότι θα καταστρέφονταν σε χρόνο ρεκόρ.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ