Οταν το 2008 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σκιές της αντίπερα όχθης», ο Αρτινός πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ανυφαντής, κλήθηκε να μας απαντήσει σε συνέντευξή του στον «Τ» γιατί δεν καταπιάστηκε με μύθους ή θρύλους από την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Τότε, λοιπόν, μας είχε πει ότι ήδη υπάρχουν πολλές ιστορίες βασισμένες σε θρύλους και παραδόσεις της Άρτας και πως θα εμπεριέχονταν στο επόμενο βιβλίο του. Σήμερα, λοιπόν, Τετάρτη 8 Ιουλίου (ίσως και σε λίγες ώρες) το νέο βιβλίο με τίτλο «Αυτά που κρύβουν οι Σκιές» ολοκληρώνει την εκτύπωσή του για να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Πηγή».
Είναι το νέο ολοκληρωμένο έργο του, που σε 400 σελίδες παρουσιάζει είκοσι μία ιστορίες εμπνευσμένες από τη λαογραφία, μεταξύ των οποίων και τρεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αφιερωμένες στην Άρτα. «Το γεφύρι του χαμού», «Η απρόσκλητη» και το «Άδικο αίμα», έρχονται να ξυπνήσουν στη μνήμη μας την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής.
Ο Ντίνος Ανυφαντής υπηρετεί ένα διαφορετικό είδος. Μυθιστορήματα τρόμου, που όμως «πλέκονται» με υλικά φερμένα μέσα από αστικούς μύθους, θρύλους, παραδόσεις, όσα δηλαδή εξιτάρουν την φαντασία και συνάμα προκαλούν δέος, φόβο ακόμη και τρόμο…
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, λειτουργούν και ως μια πρώτη και μοναδική «σωστική προσπάθεια» των θρύλων ή μύθων ή και παραδόσεων, που με την μορφή των αφηγήσεων μεταφέρονται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά, αλλά ουδέποτε έχουν καταγραφεί. Όπως στο προηγούμενο έτσι και στο νέο βιβλίο, ο συγγραφέας μετά από κάθε δική του ιστορία φροντίζει να καταγράφει τον τόπο και αυτούσια την ιστορία ή τον θρύλο που διατηρείται έως σήμερα και από την οποία εμπνεύστηκε.
Επιπλέον στο «Αυτά που κρύβουν οι σκιές» περιμένουμε με ενδιαφέρον το κεφάλαιο «Έξω από το σπίτι μου», που αφορά σε ιστορίες με θαύματα, παρουσιάσεις αγίων, παραδόσεις στις οποίες καταγράφεται και μια ιστορία εμπνευσμένη από το γνωστό μύθο της Αγίας Παρασκευής του Δράκου, στην Αγία Παρασκευή Αμπελίων Αμμοτόπου, ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα.
Εν τω μεταξύ η ιστορία με τίτλο «Το άδικο αίμα» που εμπεριέχεται στο βιβλίο αφορά στο Ολοκαύτωμα του Κομμένου και όπως ο ίδιος σημείωσε προς τον «Τ», «είναι ήδη αφιερωμένη και έχει διατεθεί προς κάθε χρήση στην Μαρτυρική Κοινότητα».
Αν ήταν κινηματογραφικές ταινίες, οι ιστορίες του Ντίνου Ανυφαντή θα ανήκαν στην κατηγορία των θρίλερ μυστηρίου. Και αυτό το διαφορετικό είδος που υπηρετεί έχει φανατικούς φίλους, που περιμένουν ήδη τη νέα έκδοση. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: «Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ένας απλός καθρέφτης, εκτός από σύμβολο ομορφιάς είναι και πύλη για τον Άλλο Κόσμο; Θα διέσχιζες βράδυ ένα απομακρυσμένο σταυροδρόμι, χωρίς να νιώθεις τον φόβο να κυριεύει την ψυχή σου; Κι αν μια όμορφη γυναίκα σου ζητούσε να την πάρεις μαζί σου; Θα σταματούσες; Από χωριά χαροκαμένα που περνάς, θα σταματούσες να ακούσεις τον θρήνο των χαμένων ψυχών και του άδικου αίματος ή θα φύγεις γοργά; Και αν η στράτα σου σε φέρει σε γεφύρια αιματοβαμμένα, θα τα διαβείς ή όχι;
Οι Σκιές επιστρέφουν για να στοιχειώσουν με 21 ιστορίες, μέσα από αστικούς μύθους και θρύλους του τόπου μας. Στοιχειώματα σε μνήματα ξεχασμένα, αρχοντικά στοιχειωμένα με θάνατο, αλλόκοτες μαυροφορεμένες μορφές, νεκροί καταραμένοι και άλιωτοι και άλλα τόσα θα «παρελάσουν» μέσα από τις γκρίζες σελίδες του βιβλίου. Η φωτιά στο τζάκι μπορεί να έσβησε, τα λόγια της γιαγιάς ίσως σώπασαν, μα οι ιστορίες των Σκιών πλανιούνται στο σκοτάδι».
Οι πρώτες εντυπώσεις
Η Βίκυ Τάσιου, διαχειρίστρια και blogger στην ομάδα Βιβλιοαρώματα σημειώνει για το βιβλίο: «Είκοσι μία ανατριχιαστικές ιστ-ορίες που κινούνται στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας. Ένας τολμηρός συνδυασμός λαογραφικής παράδοσης και ελληνικού φολκ τρόμου. Ο Κωνσταντίνος Ανυφαντής διεισδύει στους θρύλους του τόπου μας, ζωντανεύοντας ιστορίες από την ελληνική ύπαιθρο. Ανατριχιαστικό και αποτρόπαια τρομακτικό. Ευχάριστη πινελιά το διήγημα στο οποίο ενσαρκώνω την κεντρική ηρωίδα. Να το διαβάσετε με τα φώτα ανοιχτά».
«Είκοσι και ένας θρύλοι. Είκοσι και μια συναρπαστικές φανταστικές ιστορίες. Ο Κωνσταντίνος Ανυφαντής πλέκει την φαντασία με την πραγματικότητα, σε μια ανθολογία που σίγουρα δεν είναι για λιγόψυχους αναγνώστες», λέει η Σωσσάνα Μανουσαρίδου, YouTuber και ερευνήτρια.
Από την συγγραφέα, Μαρία Μπουρμά, διαβάζουμε την εξής αναφορά: «Ιστορίες αντάξιες των πρώτων Σκιών. Ο Κωνσταντίνος Ανυφαντής ολοένα και ωριμάζει συγγραφικά. Μας ταξιδεύει σε υπερφυσικά σκηνικά, όπου το μυστήριο καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Οι αστικοί θρύλοι, οι παραδόσεις και οι δοξασίες συναντούν την μυθοπλασία και προκαλούν τον φόβο και το δέος σε κάθε αναγνώστη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here