Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων προχωρούν την Τετάρτη 1η Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας με συμμετοχή και του Αγροτικού Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, διεκδικώντας καλύτερες αποζημιώσεις και επιπλέον χρηματοδοτήσεις προς τον Ασφαλιστικό Οργανισμό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Άρτας από τον πρόεδρο της τοπικής Ομοσπονδίας, Ευάγγελο Μπέτσα, τονίστηκε πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!», συνεκτιμώντας την απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές της χαλαζόπτωσης.

Ο κ. Μπέτσας στην εισήγηση του προς τα τοπικά ΜΜΕ, απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Περιφέρεια, λέγοντας: «Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζουν να αγνοούν τη μικρομεσαία αγροτιά, με τα περισσότερα προϊόντα να πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως τα εσπεριδοειδή, το λάδι, το γάλα κα. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα έρχεται να προστεθεί η απώλεια εισοδήματος λόγω καύσωνα ή χαλαζόπτωσης, σε ορισμένες περιοχές στα ακτινίδια και ατ εσπεριδοειδή. Ενώ με ευκολία αποζημιώνονται ή επιδοτούνται μεγαλοξενοδόχοι, εργολάβοι και βιομήχανοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι».

Με βασικό σύνθημα «φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα η κυβέρνηση», οι δυο Ομοσπονδίες μετακινούνται σήμερα στα Ιωάννινα και έξω από τον ΕΛΓΑ προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το πλαίσιο των αιτημάτων τους, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Μπέτσα, έχει ως εξής: «Απαιτούμε να εξασφαλίσει σε όλους τους αγρότες το χαμένο εισόδημα. Μέτρα στήριξης-αποζημίωσης για να ζήσουμε τις οικογένειες μας φέτος και να καλλιεργήσουμε ξανά του χρόνου.

Προσλήψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ για άμεση καταγραφή ζημιών με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις. Αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου. Η δικαιολογία ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτήν την καταστροφή είναι γελοία. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα από την τελευταία χαλαζόπτωση η κυβέρνηση».

Επιπλέον αιτήματα που προβάλλονται στην ίδια κινητοποίηση είναι η άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ ζητείται επίσης «να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών, με κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Καμία διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου φυτικού και ζωικού από όλες τις αιτίες καταστροφής του. καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Άμεση πρόσληψη των απαιτούμενων κτηνιάτρων του δημοσίου. Οι μεγάλες ελλείψεις έχουν συνέπεια να απευθύνονται κτηνοτρόφοι σε ιδιώτες κτηνιάτρους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν το εμβόλιο που υποτίθεται είναι δωρεάν από το κράτος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ