Με την ευκαιρία του 40ημερου μνημόσυνου του αγαπητού σε όλους μας, Ναπολέοντα Μπαλάγκα, ας κάνουμε μία μικρή αναφορά στη ζωή του.
Γεννήθηκε στο Πολύδροσο το 1940. Ηταν ο δεύτερος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του είχε κάρο και έκανε διάφορες μεταφορές για να εξοικονομήσει τα προς το ζην. Συχνά βοηθούσε κι αυτός στις δουλειές αλλά η έφεσή του προς τα γράμματα ήταν τόσο μεγάλη που πήγαινε με τα πόδια στην Άρτα, στο γυμνάσιο. Πέρασε στις εξετάσεις με μεγάλο βαθμό και για δέκα μόνο μόρια δεν έπιασε την Ιατρική, που όπως υποστήριξε μετά ο ίδιος «καλύτερα γιατί φοβάμαι τις ενέσεις».
Στην επιστράτευση του 1974 κλήθηκε να υπερασπίσει την πατρίδα, αφήνοντας πίσω ένα παιδί ενός έτους και τη γυναίκα του που δούλευε μεροκάματο στα χωράφια.
Διορίστηκε γραμματέας κοινότητος, υπηρετώντας τα καθήκοντά του επί 34 συναπτά έτη, βοηθώντας παράλληλα πολλούς φίλους του, συναδέλφους από άλλα χωριά. Ήταν πρόσχαρος, κοινωνικός, φιλικός προς όλους και μ’ ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη του. Τον γνώριζαν σχεδόν σ’ όλη την Άρτα.
Η σύζυγος του, Θεοδώρα, θυμάται χαρακτηριστικά: « Όταν πηγαίναμε μαζί στην αγορά, από το Κιλκίς μέχρι την παλιά Εφορία, χαιρετούσε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να τον περιμένω πολύ ώρα μέχρι να φτάσει…».
Αυτός ήταν ο Ναπολέων. Ένας άνθρωπος γλυκύτατος, ευγενικός που δεν πρόσβαλλε ποτέ τον συνομιλητή του ακόμη κι αν διαφωνούσε μαζί του.
Ένας άνθρωπος σπάνιας καλοσύνης και αγάπης προς τον συνάνθρωπό του. Ακόμα και πολλά χρόνια μετά την συνταξιοδότησή του πήγαινε κόσμος στο σπίτι του για να τους φτιάξει διάφορα έγγραφα.
Η αγάπη του για το κολύμπι ήταν πολύ μεγάλη. Έκανε σχεδόν 200 μπάνια τον χρόνο στην Κορωνησία…και ήταν γραφτό εκεί να φύγει. Στην θάλασσα που τόσο αγάπησε. Στην θάλασσα που κάποτε έπαιρνε όλη την οικογένεια στη μηχανή του και πήγαιναν για μπάνιο. Στην θάλασσα που τον πήρε μακριά απ’ όλους όσοι τον αγάπησαν και έζησαν μαζί του… Τόσο απρόσμενα. Τόσο αναπάντεχα. Τόσο ξαφνικά. Τόσο πρόωρα. Σίγουρα είχε πολλά να δώσει ακόμα. Αλλά προτίμησε να φύγει περήφανος, όρθιος και χαμογελαστός όπως ήταν πάντα. Καλό ταξίδι Ναπολέων.
Την Κυριακή 21 Ιουνίου θα τελεστεί το 40ημερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Άρτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ