Γνώριμες εικόνες επικρατούσαν στο κέντρο της πόλης πρωί της Δευτέρας. Τόσο ώστε να μην διακρίνονται οι διαφορές ως προς την διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση τον επιπλέον κοινόχρηστο χώρο που έχει διατεθεί σ’ αυτά

Σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αντίστασης, Μονοπωλίου και Σκουφά τόσο ο «Τ» όσο και πολίτες διαπίστωσαν μεταβολή μεν στην έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα τα καταστήματα, όχι όμως ιδιαίτερες ως προς την μεταξύ των τραπεζιών απόσταση. Κατά κοινή ομολογία με περισσότερο «αέρα» είχαν τοποθετηθεί τα τραπεζοκαθίσματα στο επιπλέον εμβαδόν που τους παραχωρήθηκε από τον Δήμο, παρά εκείνα που προϋπήρχαν στον αρχικώς κατανεμημένο χώρο. Οι πελάτες πάντως στην πλειοψηφία τους φρόντιζαν να επιλέγουν τραπέζι στο χώρο με απόσταση από τα υπόλοιπα κατειλημμένα.

Σε γενικές γραμμές, όπως ομολογούσαν και οι ίδιοι οι θαμώνες, οι αποστάσεις των καθισμάτων ήταν ίδιες, όμως «δεν μας πειράζει, παίρνουμε μόνοι μας τα μέτρα μας», πρόσθεταν με έκδηλη την ικανοποίηση από την επιστροφή στις συνήθειές τους.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στην πλατεία Κιλκίς, όπου οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων υπήρξαν μεγαλύτερες ίσως και από τα προβλεπόμενα, ενώ η Λίτσα, κομμώτρια στην ειδικότητα που εργάζεται ως σερβιτόρα, δεν πλησίαζε κανένα τραπέζι χωρίς τη μάσκα και τα γάντια της. «Με δυσκολεύει για να πω την αλήθεια, αλλά τι να κάνω», μας απάντησε όταν τη ρωτήσαμε σχετικά, «όμως, δεν πειράζει, θέλω κι εγώ να νιώθει ασφαλής ο πελάτης», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή αρκετοί ήταν οι πολίτες που έκαναν τη βόλτα τους στις κεντρικές εμπορικές οδούς και τη διαφορά από την επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης διαπίστωσαν ακόμα και τα εμπορικά καταστήματα, καθόσον τονώθηκε κάπως η κίνησή τους. «Περισσότερο βλέπουν λιγότερο αγοράζουν», ανέφερε κυρία εμπορικού, η οποία υπογράμμισε την αυξημένη κίνηση στο κέντρο το πρωί της Δευτέρας. Για δεδομένη δυσκολία κατανάλωσης «εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έπιασαν δουλειά», μας μίλησε η κ. Λίτσα στο ανακαινισμένο πια περίπτερο επί της πλατείας Κακαβά, προσθέτοντας: «Πράγματι, είναι κάπως περισσότερος ο κόσμος που επισκέπτεται από το πρωί το κέντρο της πόλης, όμως η οικονομική δύναμη σίγουρα θα είναι μικρότερη μετά από λουκέτα για τόσο μεγάλο διάστημα».

Με απερίγραπτη χαρά για την επανασύνδεση της παρέας, έπιναν το καφεδάκι τους θαμώνες επί της οδού Νόρμαν, όπου οι ιδιοκτήτες του καφέ στεκόντουσαν όρθιοι, φανερά ορεξάτοι να τους εξυπηρετήσουν. «Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα βγάζουν πια μεροκάματο, γιατί όσοι καθόμαστε σήμερα δεν θέλουμε να φύγουμε», μας είπε πελάτης, τονίζοντας τη νοσταλγία απλών καθημερινών στιγμών, όπως ο καφές στο καφενείο, η παρουσία κόσμου τριγύρω και η ανταλλαγή απόψεων.

«Το κατάστημα έμεινε κλειστό 75 μέρες και με τα έξοδα να τρέχουν, τα 800 ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι αποτέλεσαν σταγόνα στον ωκεανό, δηλαδή 400 για καθένα από τους δυο ιδιοκτήτες», μας επισήμανε ο Γιώργος, τονίζοντας ότι πλέον περιμένουν όλοι να δουν πώς θα κινηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.

Ξανάναψε η πολιτική συζήτηση επί της Κομμένου με τη γνώριμη παρέα να έχει πιάσει θέσεις πρωινού καφέ στα Μικρογεύματα. «Ασφαλώς χαρήκαμε. Ξαναβρεθήκαμε», μας είπαν χαμογελώντας στο φακό του «Τ».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας «Ο Ξένιος», Γιώργος Γκανιάτσας, σε δήλωσή του προς τον «Τ», ευχήθηκε καλή αρχή και καλές δουλειές σ’ όλους και πρόσθεσε: «Παρακαλούμε τα μέλη μας να τηρήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο και να σεβαστούν τον κοινόχρηστο χώρο και την οδηγία για ένα άτομο ανά δυο τετραγωνικά μέτρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ