Του γνώρισαν το πρόβλημα, δεσμεύτηκε για στήριξη του κλάδου

Τη δυνατότητα να εκθέσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου τους, κατά την πανδημία του COVID 19 στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είχαν, οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Γιώργου Στύλιου.

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κατ’ ίδιαν επαφές που είχε ο βουλευτής με τους εκπροσώπους των χοιροτρόφων. Στην διάρκειά της παρεμβάσεις έκαναν: η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Ηπείρου, Αριστείδης Έξαρχος, καθώς και τα μέλη του ΔΣ του Ηπειρωτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Χρήστου, Θεόδωρος Κρίκας και Αθανάσιος Ρέντζος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του πολιτικού του γραφείου «ο κ. Στύλιος, ενημέρωσε τον υπουργό, ότι στην Ήπειρο παράγεται το 30% του όλου προϊόντος της χοιροτροφίας στην Ελλάδα» και παρέθεσε όλο το εύρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει, λέγοντας: «Ο κλάδος εκτροφής επεξεργασίας και εμπορίας χοιρινού κρέατος, δίνει δουλειά σε εκατοντάδες άτομα και είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία στην Άρτα και ολόκληρη την Ήπειρο. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μείωσαν την κατανάλωση λόγω διακοπής της τροφοδοσίας των επιχειρήσεων εστίασης και της ελάττωσης των εξαγωγών, με προφανείς οικονομικές συνέπειες. Οι χοιροτρόφοι αναφέρουν ότι η κατάρρευση των πωλήσεων σε χοιρινό κρέας δημιουργεί εμπόδια στη διάθεση της υπάρχουσας παραγωγής, εγείροντας μάλιστα φόβους για τη μη απορρόφησή της λόγω υπερβολικής αύξησης του βάρους των ζώων. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται λόγω διαρκών ανατιμήσεων των πρώτων υλών και κυρίως των ζωοτροφών. Ζήτησαν από τον Υπουργό μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης εγχώριου κρέατος, την εξέταση της δυνατότητας αποθεματοποίησης των πλεοναζόντων ποσοτήτων χοιρινού, καθώς και την ένταξή τους στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «σε απάντηση των αιτημάτων, ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει μέτρα, μεταξύ των οποίων και αυτό της αποθεματοποίησης, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Διευκρίνισε ότι ενισχύσεις θα λάβουν μόνο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες τεκμηριωμένα θα αποδεικνύουν ότι είναι πληττόμενες. Επιπλέον, ανέφερε τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ο κ. Στύλιος από την πλευρά του επισήμανε πως «η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με σχέδιο και μεθοδικότητα ώστε να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην κανονικότητα» και ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ιδιαίτερα τον κ. υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και καταλήγοντας ζήτησε από όλους διαρκή επικοινωνία και επαφή για κάθε εξέλιξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ