«Για το δικαίωμά τους στην δουλειά και το δικαίωμα όλου του κόσμου να έχει πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό», διαδήλωσαν την Πέμπτη 21 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού οι μουσικοί όλης της χώρας και ανάμεσά τους μουσικοί της Άρτας.

Η δράση αναπτύχθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μουσικών ταυτόχρονα σ’ όλη την Ελλάδα, από την Ακρόπολη μέχρι τον Λευκό τον Πύργο, από τα Γιάννενα ως το Ηράκλειο, τον Πειραιά ως την Πάτρα και ασφαλώς στην πλατεία Αγίου Άρτας, με τους μουσικούς να δηλώνουν: «Είμαστε εδώ και ταυτόχρονα είμαστε παντού, σ’ όλες τις γειτονιές. Μεγαλώνουμε την αλυσίδα, απλώνουμε τους κρίκους της να μας ακούσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Σήμερα τραγουδάμε για την τέχνη μας και τη δουλειά μας. Σήμερα το τραγούδι μας ενώνεται με το λαό».

Και πράγματι στην κεντρική πλατεία της Άρτας όπου πλην των εμπορικών τα υπόλοιπα καταστήματα παρέμεναν κλειστά, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που μ’ έναν καφέ στο χέρι σταματούσαν και απολάμβαναν τη νότα αισιοδοξίας που εξέπεμπαν οι μουσικοί της πόλης μας.

Την ίδια στιγμή στο πλευρό της δράσης τους βρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Αλιφτήρας, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που ενόσω οι μουσικοί έπαιζαν, ανέλαβαν και διένειμαν στο κοινό τις ανακοινώσεις τους με τίτλο «Απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που αγαπάει τη μουσική, την τέχνη μας!».

Επιπροσθέτως, στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι όταν ξυπνάνε το πρωί, όταν πηγαίνουν στη δουλειά, όταν διασκεδάζουν, όταν αγαπούν, όταν χαίρονται ή λυπούνται, όταν ονειρεύονται, όταν αγωνίζονται για τα όνειρά τους-με άλλα λόγια όταν ζουν ακούνε μουσική (…). Απευθυνόμαστε σε σένα που τώρα ακούς, σ’ εσένα που δουλεύεις μισές ώρες για μισό μισθό, που αγωνιάς αν θα έχεις μεροκάματο αύριο, αν θα σε επαναπροσλάβει το ξενοδοχείο ή αν θα μείνεις άνεργος. Σε εσένα που σχόλασες από 24ωρη βάρδια στο νοσοκομείο, σ’ εσένα και σ’ όλους τους εργαζόμενους σ’ όλη την Ελλάδα: Στις 21 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, διαδηλώνουμε με την τέχνη μας».

Είμαστε μαζί σου

«Είμαστε μαζί σου» είπαν με τον δικό τους τρόπο οι μουσικοί και της Άρτας σ’ όλους όσοι στάθηκαν και απόλαυσαν τους ήχους όσο όμως και την όμορφη εικόνα των νέων ανθρώπων που εναλλάσσονταν στην υπαίθρια, χωρίς φτιασιδώματα σκηνή.

Η ανακοίνωσή τους έλεγε τα πάντα για όλους: «Σήμερα σε κάθε σημείο της Ελλάδας, όπου μπορούμε να φτάσουμε, είμαστε παρόντες με την τέχνη μας. Είμαστε εδώ και ταυτόχρονα είμαστε παντού, σ’ όλες τις γειτονιές. Η πανδημία χτύπησε τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν την λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση, κάνοντας δυσκολότερη την κατάσταση που επικρατούσε στο επάγγελμά μας. Σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας, με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών μένει χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως το σύνολο των εργαζομένων. Όμως από την πρώτη στιγμή οι μουσικοί, συνολικά οι καλλιτέχνες, συμβάλλαμε με την τέχνη μας και μ’ όλες μας της δυνάμεις να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας, να μείνει ο κόσμος αισιόδοξος και δημιουργικός. Έλα μαζί μας και συ».

Γίνε κι εσύ κρίκος

Το μήνυμα των μουσικών της πόλης μας, παρότι χωρίς ηχεία επί της κεντρικής πλατείας, υπήρξε αρκετά ηχηρό και δεν πέρασε-ούτε και πρέπει- από κανέναν απαρατήρητο.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των εργαζομένων όλης της χώρας για να μη φορτωθούμε ξανά στις πλάτες μας τη νέα κρίση που έφτασε. Ζητάμε τη στήριξή σου. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στο δικό σου αγώνα», τόνισαν και πρόσθεσαν: «Η μουσική μάς ενώνει με το δίκιο του λαού. Γίνε κι εσύ ένας κρίκος στην αλυσίδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ