Φέτος, διανύοντας μία δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας θα παραμείνουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, τα ιδρύματα αυτά -ως βασικός πυλώνας πολιτισμού και ανάπτυξης της κοινωνίας- παραμένουν αφοσιωμένα και συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις.

Στον πυρήνα τους βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος και τα δημιουργήματά του. Πρόκειται για έργα του παρελθόντος, που διαφυλάσσονται ως αποδεικτικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα στο χρόνο και διαδίδονται ως πολιτισμικά κειμήλια στις νεώτερες γενεές. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο τους ως κύριο φύλακα των στοιχείων των διαφόρων αυτών πολιτισμών στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα ωστόσο παραμένει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αναλλοίωτο: «Να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Για την πατρίδα μας η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων, η προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων και η προβολή του τεράστιου πολιτιστικού και πολιτισμικού μας πλούτου, αποτελούν ίσως από τα βασικότερα στοιχήματα για τον τουρισμό και την οικονομική μας ανάπτυξη. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μία από τις σημαντικότερες χώρες της ιστορίας. Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα, διασκέδαση και υπέροχη μεσογειακή κουζίνα. Είναι πολλά περισσότερα: Είναι κοιτίδα του πολιτισμού, της φιλοσοφίας, των επιστημών και της τέχνης. Σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη δεν μπορεί ο άνθρωπος να συναντήσει τόσα πολλά και συνάμα σημαντικά μνημεία, αφού ο ελληνικός πολιτισμός έδωσε τα φώτα του σε όλο τον κόσμο ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο και έρχονται σε άμεση επαφή με τα μνημεία του κλασικού αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Άρτα, βρισκόμαστε εν αναμονή του ανοίγματος του Αρχαιολογικού Μουσείου στο κοινό, (πιθανόν στις 15 Ιουνίου), τα εκθέματα του οποίου αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του τόπου μας. Μία ιστορία που όλοι πρέπει να μάθουμε καλύτερα. Μια πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί να αποτελέσει λόγο προσέλκυσης πολλών επισκεπτών και ανάδειξης της περιοχής μας. Αν και τα στατικά αντικείμενα της μόνιμης συλλογής μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου θα αποτελούν σαφή αναφορά στο παρελθόν, συνολικά και διαχρονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας προβάλλει την αλλαγή και την πρόοδο του τόπου μας. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και υπερηφάνεια.

*Ο Γιώργος Στύλιος είναι βουλευτής Άρτας της ΝΔ, πρόεδρος Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ