Μία σημαντική δέσμη μέτρων για την στήριξη της τοπικής οικονομίας υιοθετήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Γκολομάζο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης κ. Γιώργο Γκανιάτσα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Χουλιάρα, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργο Αλιφτήρα και των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων αυτών, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να έχει μια καθαρή ιεράρχηση των αναγκών της τοπικής επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων .
Μέχρι τώρα με τη αριθμ.88/31-3-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:
• Απαλλαγή δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού) για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.
• Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.
• Απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές.
• Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων των καταστημάτων (0,5%) για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.

• Από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων στο Δήμο για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.
Τα αιτήματα των Φορέων, τα οποία κατατέθηκαν μέσω υπομνημάτων και υιοθετήθηκαν με την αριθμ. 107/4-5-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποσταλούν στα αρμόδια Υπουργεία και στην ΚΕΔΕ, για περαιτέρω χρηματοδότηση και στήριξη των Δήμων, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
«Θέλουμε οι τοπικές μας επιχειρήσεις όχι απλά να επιβιώσουν αλλά να αναπτυχθούν, δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μείνουμε δίπλα στις επιχειρήσεις μας ως Πολιτεία, ως Αυτοδιοίκηση, ως Φορείς, ως Πολίτες», ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Χρήστος Τσιρογιάννης.
Παράλληλα, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εκτενής αναφορά στα μέτρα που έλαβε ο Δήμος Αρταίων κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, οι ενέργειες αυτές αφορούσαν:
1. Σύσταση Συντονιστικού Κέντρο Διαχείρισης κορωνοϊου με στόχο την άμεση και υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης και την παροχή αποτελεσματικής βοήθειας προς τους δημότες.
2. Πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυση του Νοσοκομείου και του Νοσηλευτικού Προσωπικού (40.000 ευρώ μέχρι τώρα)
3. «Βοήθεια στο σπίτι», με διευρυμένες υπηρεσίες.
4. Σύσταση τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης.
5. 24ωρη λειτουργία του Γραφείου Δημότη και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.
6. Παραχώρηση της Δημοτικής Πινακοθήκης για να λειτουργήσει ως χώρος αιμοδοσίας.
7. Ενημέρωση, οδηγίες, παροχή υλικών ατομικής προστασίας προς τους εργαζόμενους του Δήμου, τις επιμελήτριες καθαριότητας των σχολικών μονάδων.
8. Διευρυμένες και επαναληπτικές απολυμάνσεις σε ανοικτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους, σχολεία, κτήρια.
9. Καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών (tv spots, radio spots, video spots, καταχωρήσεις, διανομή ενημερωτικού υλικού.
10. Διανομή ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής για τους πολίτες της “πρώτης γραμμής”.
11. Συνεχής αστυνόμευση από την Δημοτική Αστυνομία για την αποτροπή συνάθροισης κοινού και τήρηση των ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών.
12. Συνεχής ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου του Δήμου Αρταίων, του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και του Γενικού Γραμματέα με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να έχουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης.
13. Προμήθεια tablet σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς για την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.
14. “Εμείς για εσάς”: Εξυπηρέτηση των δημοτών μας ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά για συναλλαγές και ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Υπηρεσίες του Δήμου.
15. Ιδιαίτερη μέριμνα για την σίτιση και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, τοποθετώντας και εφοδιάζοντας με τροφή και νέα επιπλέον σταθερά σημεία σίτισης για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του Δήμου.
16. Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των εργαζομένων και οικογενειών του Δήμου Αρταίων.
17. Εξόφληση ενταλμάτων του Δήμου Αρταίων (ενίσχυση της αγοράς).
18. Αίτημα σε ΔΕΥAΑ, ΔΕΗ και ΟΤΕ για αναστολή διακοπών και επανασυνδέσεις.
19. Στήριξη των κτηνοτρόφων αγοράζοντας τα ντόπια αρνιά και προσφέροντας τα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για 165 άπορες οικογένειες.
20. Ενίσχυση του Δημοτικού Ραδιοφώνου με εκπομπές για την ενημέρωση των δημοτών για τον κορωνοϊό και ζωντανή μετάδοση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ