Η συμβολική κινητοποίηση «Άδειες Καρέκλες» που διοργανώθηκε στην Άρτα και ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, φανερώνει την απόγνωση καταστηματαρχών και εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μένουν κλειστές εδώ και δύο μήνες, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής αδράνειας θα είναι το κλείσιμο πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στον νομό μας εκατοντάδες συμπολίτες μας εργάζονται στον κλάδο της εστίασης και οι συνέπειες από την απουσία ουσιαστικής στήριξης και στρατηγικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας θα πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Η λογική «βλέποντας και κάνοντας» και οι εξαγγελίες για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα δεν συνιστούν λύση. Και αυτό γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των καταστημάτων εστίασης δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν. Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα από την αρχή της κρίσης της πανδημίας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, με την οποία θα καλυφθούν ως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τους δήμους, ώστε να στηριχθούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι θέσεις εργασίας.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν είναι η στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών ως το τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ. Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής. Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα.
Χρειάζονται γενναία μέτρα ουσιαστικής στήριξης σήμερα και όχι επικοινωνιακές και αποσπασματικές πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Μέτρα που θα αφορούν σε επιδότηση ενοικίου, χαμηλότοκα δάνεια, προστασία των εργαζομένων και των μισθών τους και φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Μέτρα που δεν θα καταστήσουν μη αναστρέψιμη την κατάσταση και θα αναχαιτίσουν τις ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ