Τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας “Ο ΞΕΝΙΟΣ” πραγματοποίησαν την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς, βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ο Σήφης Γκίκας, συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εστίασης όχι μόνο της περιοχής της Άρτας αλλά πανελλαδικά. Συζητήθηκαν τα ανεπαρκή μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., τα οποία δεν απαντούν στα αδιέξοδα του κλάδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.
Από την πλευρά των εκπροσώπων της εστίασης, εκφράσθηκε η αγωνία για την επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «Βρισκόμαστε στα όρια της εξάντλησης, πολλοί από εμάς δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν».
Σχολιάζοντας δε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, κοινή ήταν η διαπίστωση πως είναι παντελώς ανεπαρκή και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε έναν κλάδο, που ήδη είχε 30% πτώση του τζίρου και πριν την έναρξη της κορωνοκρίσης. «Αισθανόμαστε απροστάτευτοι, χωρίς καμιά στήριξη» τόνισαν.
Εάν σε αυτή την κατάσταση προστεθούν τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, θεωρούν ότι η συνέχιση λειτουργίας τους θα είναι από δυσοίωνη έως ανέφικτη. Η εκτίμηση είναι ότι αρκετοί από τους συναδέλφους τους στο νομό, που αριθμεί 500 καταστήματα, με 1.500 εργαζόμενους, θα επιλέξουν να μην ανοίξουν μετά την 1η Ιουνίου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κύμα ανεργίας που έρχεται στον κλάδο. «Έρχεται εργασιακό τσουνάμι», είπαν χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι της εστίασης εξέφρασαν την ανάγκη να παρθούν άμεσα γενναία μέτρα που θα στηρίξουν πραγματικά τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, που αποτελούν βασικό τομέα της οικονομίας, καθώς, μαζί με τον τουρισμό με τον οποίο αλληλοσυνδέονται, αποτελούν το 30% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι τρεις είναι οι πυλώνες που θα στηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις: Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. «Δεν χρειαζόμαστε δάνεια, που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Απευθείας χρηματοδότηση και επιδότηση της εργασίας χρειαζόμαστε», επεσήμαναν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά τους, τόνισαν τη σημασία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία της εστίασης, για την οικονομία, ως ραχοκοκαλιά της, και αναφέρθηκαν στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας.
Η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υπογράμμισε ότι όλοι βλέπουν την υγειονομική κρίση να μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, όλες οι προβλέψεις μιλούν για μια επερχόμενη τρομακτική ύφεση. Το θέμα είναι τι κάνει το πολιτικό σύστημα για να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την επερχόμενη ύφεση. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε ως παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης. Με αυτό ως όπλο και αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά εργαλεία, που πλέον είναι διαθέσιμα, μπορούμε να ανασχέσουμε μεγάλο μέρος της ύφεσης. Ρίχνοντας «ζεστό χρήμα» στην αγορά, ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να κρατηθεί όρθια η προσφορά και η ζήτηση. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί απάντηση στις αγωνίες των ανθρώπων της αγοράς, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Ειδικά στην περιοχή μας, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, το πρόβλημα μεγιστοποιείται καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει μικρούς εξωτερικούς χώρους και η λειτουργία τους καθίσταται προβληματική μετά την 1η Ιουνίου. «Το να μπει το κράτος ασπίδα προστασίας δεν είναι κρατισμός, είναι υπευθυνότητα» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής Άρτας. Ο δανεισμός δεν είναι λύση. Λύση επανεκκίνησης της οικονομίας είναι η ρευστότητα, το «ζεστό χρήμα». Προσθέτοντας ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων, μπροστά στα δεδομένα της νέας «κανονικότητας».
Ο βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών και τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι η φιλοσοφία των μέτρων που πρότεινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δυστυχώς ούτε καν συζήτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι η άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, στηρίζοντας αφενός το εργασιακό και ασφαλιστικό κόστος και διαθέτοντας ρευστότητα για την κάλυψη των πολλαπλών υποχρεώσεων, που, παρά το lockdown, δεν έπαψαν να υπάρχουν και να συσσωρεύονται. Στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προϋπολογισθεί 3 δισ. για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω απευθείας ενισχύσεων και ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 12 δισ. ευρώ. Κάθε μέρα που περνάει, όμως, το καθιστά ανεπίκαιρο. Αφού, λοιπόν, με την άρνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προχωρήσει σε ενίσχυση της πληττόμενης αγοράς χάθηκε η ευκαιρία να πέσουν άμεσα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, πρέπει να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης σε βάθος χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ομάδες εργασίας του, προχωρά σε σχεδιασμό εξάμηνου προγράμματος ενίσχυσης της επιχείρησης και της απασχόλησης. Έτσι ώστε, για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι έχουν κάπου να στηριχθούν.
Πέρα, όμως από το μισθολογικό κόστος, ο Νίκος Παππάς πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι όποιες ανάγκες της επιχείρησης, ώστε πραγματικά τα κεφάλαια επανεκκίνησης, που τόσο έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πιάνουν τόπο.
Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το «ραντεβού» για τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» και θα υπάρχουν νέα δεδομένα από την πλευρά των επαγγελματιών όσο πλησιάζουμε στην 1η Ιουνίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ