Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την προκαταβολή της επιδότησης που πρέπει άμεσα να δοθεί στους παραγωγούς για την ενίσχυσή τους.
Επισημαίνουν, το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγική τους ικανότητα και κατ’ επέκταση η διατροφική αυτάρκεια της χώρας μας. Μια αλληλουχία γεγονότων έχει φέρει τον πρωτογενή τομέα σε δεινή θέση, καθώς οι εξαγωγές είναι ανύπαρκτες, η ταμειακή ρευστότητα περιορισμένη για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια για την παραγωγή τους και η εξόφληση των επιταγών που κατέχουν από πωλήσεις προϊόντων καθυστερεί ή ακόμα χειρότερα αναστέλλεται.
Επιπλέον, η ελπίδα των αγροτών για κάποιου είδους ανάκαμψη εξανεμίσθηκε, διότι δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα της Κυβέρνησης για την έκτακτη ενίσχυση κατά την περίοδο του περιορισμού διάδοσης του ιού. Ενώ, οι ανακοινώσεις για τη διάθεση 150εκατ. ευρώ είναι άνευ σημασίας, καθώς ένα τέτοιο ποσό είναι μηδαμινό σε σχέση με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Τονίζουν, ότι το Κίνημα Αλλαγής με συγκεκριμένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των παραγωγικών οργανώσεων, πέραν των μέτρων που ήδη έχει προτείνει και προφανώς επιμένει και η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, καλεί την Κυβέρνηση να καταβάλει το συντομότερο δυνατό στους αγρότες το 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μόνη επιβάρυνση που θα έχει το Ελληνικό δημόσιο είναι οι τόκοι μέχρι τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, όπου θα συμψηφισθεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.
Τέλος, ρωτούν τους Υπουργούς με ποιο τρόπο θα εξομαλύνουν την ταμειακή ρευστότητα των αγροτών και αν προτίθενται να υιοθετήσουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της παράταξής τους, που συνεχώς κατατίθενται.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς:
1)Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη
2) Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: Προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κύριοι Υπουργοί,

Ο πρωτογενής τομέας γεωργοί και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί, βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα και αδιέξοδο που εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγική τους ικανότητα και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
Συγκεκριμένα από την μια μεριά οι εξαγωγές και η κατανάλωση έχουν επηρεασθεί από την κρίση και από την άλλη μεριά δεν υπάρχει η αναγκαία ταμειακή ρευστότητα για να μπορέσουν να προμηθευτούν εφόδια για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της παραγωγής τους για την τρέχουσα περίοδο. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από την καθυστέρηση ή αναστολή εξόφλησης των επιταγών που κατέχουν από πωλήσεις προϊόντων αλλά και από την ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης αυτή την περίοδο.
Οι παραγωγοί ανέμεναν έτσι την ένταξή τους στα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού αλλά διαπίστωσαν ότι ο πρωτογενής τομέας απουσίαζε από αυτά.

Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης. O σχεδιασμός αυτός για τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία προϋποθέτει επάρκεια εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευτικό νερό κλπ) και επίλυση των θεμάτων εργατών γης.
Τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία, εξαιρούν εντελώς τον πρωτογενή τομέα και τα 150 εκ Ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως αριθμός, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και την εμπορία.

Δεν σταματά και δεν ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη. Η αγροτική παραγωγή ακολουθεί χρονικούς βιολογικούς ρυθμούς και περισχοινισμούς. Υπάρχει ο καλλιεργητικός και παραγωγικός κύκλος. Εάν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα και να θέλουμε αύριο δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε την ζημιά.

Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το αναγκαίο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των εκπροσώπων παραγωγών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν:

Επομένως η πιο κατάλληλη λύση που απομένει είναι η χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών των γεωργών τώρα με απλοποιημένη διαδικασία με την καταβολή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020 (αποστολή SMS σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλή ενεργοποίηση με βάση τις πληρωμές του 2019 ή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2020 κλπ ). Λόγω της έκτακτης κατάστασης δεν υπάρχει ασυμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία ενώ το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους των 850 εκ ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο όπου θα συμψηφισθεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:

Πώς θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας των αγροτών, θα προχωρήσουν σε ταμειακή διευκόλυνση ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Μάϊο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ