Τα αγροτικά θέματα και τα παραγωγικά ζητήματα της Άρτας και της Ηπείρου συζήτησε ο Γιώργος Στύλιος μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός επικεντρώθηκαν: Στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την Άρτα, τη θετική απόφαση για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, την κάρτα του Αγρότη, τις ενισχύσεις – πληρωμές του ΟΣΔΕ, την προετοιμασία ειδικού ταμείου για άτοκα δάνεια λόγω κοροναϊού (COVID 19) σε παραγωγούς, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, τις επιπτώσεις στη αιγοπροβατοτροφία λόγω των απαγορεύσεων των συναθροίσεων το Πάσχα, καθώς και στη στήριξη των αλιέων και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ο κ. Στύλιος τόνισε στον Υπουργό ότι η Πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει άμεσα, (πριν το Πάσχα) και δίκαια, τους πληγέντες καλλιεργητές για τις ζημίες από τον παγετό που σημειώθηκε στις αρχές του έτους. Επιπλέον, επισήμανε την κρισιμότητα του ζητήματος, δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σχεδόν καθολικές ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργητών, ιδιαίτερα στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε ακόμη στα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του κλάδου λόγω της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού, γεγονός που δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αδράνεια από τη μεριά της κυβέρνησης. Οι δραστικές αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, οι αναμενόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και η μείωση των εξαγωγών εξανεμίζουν και τις τελευταίες οικονομικές αντοχές τους, ανέφερε ο κ. Στύλιος.

Ο κ. Υπουργός, από τη μεριά του έδειξε ότι γνωρίζει σε βάθος τις ανάγκες του χώρου. Ανέφερε ότι το Υπουργείο καταγράφει τις επιπτώσεις λόγω COVID 19 και προετοιμάζει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των παραγωγών και των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την κρίση. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης, έδειξε αποφασισμένος να αξιοποιήσει με το βέλτιστο τρόπο και να τα εξαντλήσει τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεσμεύτηκε ότι παρόλα τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας του προσωπικού εξαιτίας του COVID 19, θα δώσει εντολή να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Στύλιος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη συνεργασία και του ανέφερε ότι η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα και να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία μέσω του ΕΛΓΑ, τα χρήματα του οποίου άλλωστε προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των καλλιεργητών. Καταλήγοντας, οι κύριοι Βορίδης και Στύλιος, συμφώνησαν ότι θα είναι σε διαρκή επικοινωνία για οτιδήποτε προκύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ