Επιστρέφουν δειλά δειλά οι καταναλωτές στους δρόμους της Αυστρίας και της Ιταλίας σήμερα, καθώς η Ευρώπη κάνει τα πρώτα της δοκιμαστικά βήματα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Η Ιταλία αποφάσισε το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων πώλησης χαρτικών ειδών σε μια δοκιμή προκειμένου να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά το lockdown, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες επέλεξαν να μην το κάνουν. Τα βιβλιοπωλεία δεν θα ανοίξουν για άλλη μία εβδομάδα στην Ρώμη και θα παραμείνουν τελείως κλειστά στην Λομβαρδία.

Στην Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown, οι αγοραστές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα πώλησης hardware, φορώντας προστατευτικές μάσκες υποχρεωτικά, καθώς τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά σήμερα. Οι ειδικοί δεν αναμένουν αύξηση των πελατών, ωστόσο, κι αυτό επειδή μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ ώστε να κάνουν περιττές εξόδους για αγορές και ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστά.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική και κατασκευαστική εργασία μπήκε ξανά σε λειτουργία στην Ισπανία, όπου ορισμένοι εργάτες επέστρεψαν στις δουλειές τους χθες, ενώ σε άλλες περιοχές επιστρέφουν σήμερα μετά από τις πασχαλινές διακοπές. Κάποιοι εργαζόμενοι στην Ισπανία δήλωσαν πως νιώθουν εφησυχασμένοι με τα 10 εκατομμύρια μασκών που θα διανέμει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιταλία, τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, αλλά τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα πώλησης ειδών γραφείου και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, μπορούν να ανοίξουν ξανά από σήμερα. Οι ελαφρώς πιο χαλαροί περιορισμοί, περιλαμβάνουν επίσης την δασοκομία και την βιομηχανία ξύλου στον κατάλογο των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιθυμεί μια ευρύτερη οικονομική επανέναρξη «όσο το δυνατόν συντομότερα» αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «δεν είναι ακόμη ιδανικές οι συνθήκες». Να σημειωθεί πως η Ιταλία βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 9 Μαρτίου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχει δει το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των περιφερειών. Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας λέει ότι τα βιβλιοπωλεία στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ ο ηγέτης της Λυγουρίας θέλει να ανοίξουν ξανά ορισμένα εργοτάξια, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ