«Δεν λύνουν προβλήματα τα κουμπιά αλλά τα μυαλά», τονίζεται σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άρτας-Φιλιππιάδας, προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, Ιωάννη Βρούτση και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, καθώς και προς τον Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πίτσιλη.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε-όπως τονίζεται- κάνει δυσκολότερη η πολιτεία για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, καθώς «η ερμηνευτική εγκύκλιος για το χρονοδιάγραμμα όλων των υποχρεώσεων και προθεσμιών των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών-εργαζομένων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που δημοσιεύτηκε 7 Απριλίου, αντί να δίνει σαφείς διευκρινήσεις, μας μπερδεύει περισσότερο και δεν ξεκαθαρίζει τους τρόπους αντιμετώπισης».

Παράλληλα, σημειώνεται πως όλα τα χρονοδιαγράμματα υποβολής εντύπων που δίνονται, έχουν καταληκτικές ημερομηνίες Σαββατοκύριακα και ως αποκορύφωνα της πρακτικής αυτής, σημειώνεται ότι δόθηκαν ως καταληκτικές ημερομηνίες η 17η, 18η, 19η και 20η Απριλίου. Προς τούτο, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Προφανώς έχει διαφύγει στα στελέχη του υπουργείου ότι τις ημερομηνίες αυτές στην Ελλάδα γιορτάζεται φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα και παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν πιστεύαμε ότι όπως εσείς έτσι και εμείς έχουμε το δικαίωμα να το γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας. Ελπίζουμε τουλάχιστον πως για τις παραπάνω ημερομηνίες θα ισχύσει η αργία και θα διορθωθεί το σφάλμα».

Συνακόλουθα η Ένωση αναφέρεται στους υγειονομικούς κινδύνους που ο κλάδος εκτίθεται με αφορμή όλες τις αιτήσεις που διεκπεραιώνονται αυτό το διάστημα, υπογραμμίζοντας: «Να σας επισημάνουμε επίσης πως με όλες τις αιτήσεις που διεκπεραιώνουμε αυτό το διάστημα, αναγκαστικά εκτιθέμεθα σε υγειονομικούς κινδύνους λόγω της παρουσίας των δικαιούχων στα γραφεία μας.Επίσης τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας έχουμε τα τηλέφωνα που δεν σταματούν για να λύνουμε απορίες , να παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και να οδηγούμαστε σε ατέρμονες συνομιλίες ξανά και ξανά για θέματα που δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως όλοι οι λογιστές είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι που εργαζόμαστε για να ζήσουμε τις οικογένειές μας ,να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και προσπαθούμε σε καθημερινή βάση , πέρα από την δουλειά μας , να λύνουμε προβλήματα συνανθρώπων μας που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση . Σε κάθε υπηρεσία μόλις δυσκολεύονται ακούγεται η ίδια φράση «να πάτε στον λογιστή σας» και ακόμη – ακόμη όταν αναφέρονται σε εμάς «ένα κουμπί είναι ,γιατί δεν το πατάτε» .

Επειδή λοιπόν δεν λύνουν προβλήματα τα κουμπιά αλλά τα μυαλά , επειδή σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που και πριν τον κορωνοϊό δεν δούλευαν στο maximum παρόλο που πληρώνονταν κανονικά, επειδή τώρα έχουν ανάγκη για λόγους υγιεινής να μην έρχονται σε επαφή με το κοινό και καλά κάνουν, ας μην πεθάνουμε εμείς που ερχόμαστε σε επαφή με τόσο κόσμο και τόσα χαρτιά καθημερινά , λειτουργώντας τα γραφεία μας αδιάλειπτα .

Εφόσον είμαστε τόσο αποτελεσματικοί και αναγκαίοι για τη λειτουργία του κράτους εμείς ζητάμε τον ανάλογο σεβασμό, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις με κυριότερη αυτή της ασφάλειας και της υγείας τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών μας .

Ας μην έχουμε άλλες εκπλήξεις στην δουλειά μας! Δεν είμαστε άτρωτοι!

Δώστε επιτέλους σαφή και επαρκή χρονικό ορίζοντα για όλες τις εργασίες που κάνουμε (ΦΠΑ- Δηλώσεις εισοδήματος – ΑΠΔόπου δεν υπάρχουν οδηγίες για την υποβολή του Μαρτίου – παρακρατούμενοι φόροικλπ) υπολογίζοντας τον αναγκαίο χρόνο που χρειαζόμαστε με το ελαττωμένο προσωπικό που διαθέτουμετώρα λόγω των ειδικών συνθηκών και με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ζητούμε στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε και τις ζούμε όλοι οι Έλληνες, όλοι οι οικονομικοί κλάδοι, να υπάρχουν πιο απλές διαδικασίες χωρίς ηλεκτρονική γραφειοκρατία . Να εκδίδονται σαφείς αποφάσεις για να μπορούμε να δίνουμε λύσεις και απαντήσεις στους ήδη πληγμένους οικονομικά επιχειρηματίες και μισθωτούς.

Τέλος έχοντας την τεχνογνωσία, όπως εσείς ισχυρίζεστε, αλλά και τα προσωπικά στοιχεία του κάθε φορολογούμενου και εργαζόμενου μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά σας συστήματα και πλατφόρμες, βοηθήστε τουςπολίτες και εμάς τους λογιστές φοροτεχνικούς στέλνοντας αυτοματοποιημένα, όπως το έχετε ξανακάνει σε άλλα επιδόματα (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επίδομα Στέγασης κλπ), στους λογαριασμούς του κάθε δικαιούχου τα βοηθήματα που προβλέπονται για τον κορωνοϊό COVID-19».

Την ανακοίνωση υπογράφουν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Γιώργος Θεοδόσης, η αντιπρόεδρος Μαρία Κονταξή, ο γραμματέας Ευδοξος Καραπέτσης, ο ταμίας Χρήστος Κωστούλας και το μέλος ΔΣ Χρήστος Χουλιάρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ