Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες αναδύονται νέες προκλήσεις, απειλές και κίνδυνοι, η μετουσίωση των οποίων σε πραγματικότητα ή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους εξαρτάται από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν και από τις απαντήσεις που θα δοθούν.
Να μην συνηθίσουμε την απόκλιση από τη δημοκρατική κανονικότητα. Τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις (πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαγγέλματα), τη λειτουργία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε έκτακτες συνθήκες. Να μην συμβιβαστούμε με την έκτακτη λειτουργία της δημοκρατίας. Μένουμε στο σπίτι για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Δεν μένουμε άβουλοι και απαθείς.

Δεν είμαστε αφελείς. Δίπλα στα μέτρα για την κρίση της δημόσιας υγείας τρυπώνουν και μέτρα που πλήττουν τον κόσμο της εργασίας. Αναμπουμπούλα χωρίς λύκους που χαίρονται δεν γίνεται.

Να μην αφήσουμε να γίνει η κρίση ευκαιρία τους. Να μην τους αφήσουμε να βγάλουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία τις ιδεοληψίες τους.

Μόλις τελειώσει όλο αυτό οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον. Τα μέτρα που παίρνονται σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον.

Μέτωπο ζωής για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλά και μέτωπο δημοκρατικής και κοινωνικής ευθύνης. Δεν εφησυχάζουν όλοι στο σπίτι. Γιατί οι αποφάσεις σήμερα δεν τους προδιαθέτουν θετικά για την επόμενη μέρα.

Και βέβαια καθόλου δεν ηρεμούν οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι εργαζόμενοι στα supermarket και στην αλυσίδα διατροφής, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, τα παιδιά που κάνουν διανομές και πολλοί άλλοι.

Η κυβέρνηση, αντί να εξυπηρετεί κάποιους οικονομικά ισχυρούς, που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι σε εργαζόμενους και μικρότερους ανταγωνιστές, οφείλει να παρέμβει για να αποτρέψει την απονέκρωση της οικονομίας. Αντί να επιχειρεί αναδιανομή υπέρ των ευνοούμενών της, να στηρίξει την οικονομία.

Παρά την πρωτοφανή κρίση μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή. Αν δράσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά. Αν αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε ως χώρα. Γιατί αν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε άβουλοι τις οικονομικές εξελίξεις, τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα την επόμενη μέρα.

Το πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας είναι το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας για να μην επιστρέψουμε σε εποχές των μνημονίων.

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε δαπάνες χωρίς να αυξήσουμε τον εξωτερικό μας δανεισμό, αφού το έκτακτο απόθεμα που διαθέτει η χώρα μπορεί να δαπανηθεί τώρα για τη στήριξη της οικονομίας. Αυτό το πλεονέκτημα είναι εγκληματικό να μην το αξιοποιεί τώρα η σημερινή κυβέρνηση.

Με άμεσες παρεμβάσεις, όσο διαρκεί η κρίση, με ενέσεις ρευστότητας και με στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, χωρίς νέο δανεισμό, μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς άλλες κοινωνικές απώλειες υπέρβαση της κρίσης. Αν δεν γίνει σήμερα, οι δαπάνες που θα χρειαστούν αύριο θα είναι πολλαπλάσιες και ο νέος δανεισμός τότε θα είναι αναπόφευκτος.

Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού στη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η κοινωνία δεν πρέπει να το επιτρέψει. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης. Είναι θέμα ζωής.

Μένουμε σπίτι. Μένουμε όρθιοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ