Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα μέτρα στήριξης που απαιτούνται άμεσα να παρθούν από την Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου.
Περιγράφουν χαρακτηριστικές δυσκολίες και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου είτε στη μετακίνηση και εξεύρεση καταλυμάτων του προσωπικού που εργάζεται μακριά από τον τόπο κατοικίας του, είτε σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες όπου υπολειτουργούν.
Τονίζουν, επίσης, ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρίες αυτές καλούνται να καλύψουν στην ώρα τους τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους υπαλλήλους τους, αλλά και το δημόσιο.
Κατανοώντας τέλος, τη δεινή θέση που βρίσκονται οι εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου, κατά την περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, καλούν τον Υπουργό να επεκτείνει περαιτέρω τη λίστα των ΚΑΔ για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους στον κλάδο αυτό και να προβεί στα απαραίτητα μέτρα στήριξης και αρωγής και όχι να παραμείνει απλός θεατής της κατάστασης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό:
Υποδομών και Μεταφορών, κ.Καραμανλή

Θέμα: Μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των εταιριών που ασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα

Κύριε Υπουργέ,
Οι εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού είναι ραγδαίες. Ανάμεσα στους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που δεν έχουν προβεί σε αναστολή των εργασιών τους και υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας καθημερινά, είναι και ο κατασκευαστικός κλάδος .
Είναι πολλές οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργολήπτριες εταιρίες στην διεκπεραίωση του έργου τους. Είτε αυτό συνίσταται στην αδυναμία μεταφοράς προσωπικού στον χώρο εργασίας τους και στην εξεύρεση καταλυμάτων για το προσωπικό που εργάζεται μακριά από τους τόπους κατοικίας του, αφού οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κλείσει. Είτε αυτό αφορά στην αδυναμία συνεννόησης με φορείς και υπηρεσίες, αφού παρουσιάζεται απροθυμία προσέλευσης υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του δημοσίου, αλλά και στην αδυναμία έγκαιρης λήψης πιστοποιητικών όπως φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Από όλα τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι εκ των πραγμάτων οι δυσκολίες αυτές καθιστούν την εργασία τους αδύνατη και μάλιστα σύντομα οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν να καλύψουν μισθολογικές και άλλες ανάγκες εν όψει ιδίως των εορτών του Πάσχα.
Είναι επομένως αναγκαίο η επέκταση των ΚΑΔ να αφορά και κλάδους στους οποίους δεν έχει επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, αλλά υφίστανται την πίεση από την δύσκολη συγκυρία στην οποία όλοι βρισκόμαστε λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας, που ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων είχε τον περιορισμό λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και την αναστολή κυκλοφορίας που επιβλήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1) Προτίθεστε να επεκτείνετε άμεσα την λίστα των ΚΑΔ, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι αυτών, όπως οι προαναφερθείσες, που αδικαιολόγητα έχουν εξαιρεθεί;
2) Προτίθεστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα ελάφρυνσης, όπως στην αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων για έξι μήνες και όσες επιχειρήσεις ήταν ενήμερες μέχρι τον Ιανουάριο έτους 2020;
3) Προτίθεστε να παρατείνετε τον χρόνο υποβολής προσφορών για νέους διαγωνισμούς αλλά και για τις συμβάσεις των οποίων ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί την παράταση της υπογραφής των συμβάσεων μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας;
4)Προτίθεστε να εκδοθεί απόφαση για πληρωμές όπου δεν θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση φορολογικής ασφαλιστικής ενημερότητας και χωρίς κρατήσεις υπέρ τρίτων και προκαταβλητέου φόρου για όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα;
5) Προτίθεστε να υπάρξει πρόβλεψη για χορήγηση δανείων κίνησης στις επιχειρήσεις αυτές με ελάχιστο επιτόκιο και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ