Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ να μετατρέψει την κρίση λόγω του κορωνοϊού σε γενικευμένη επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
Πράσινο φώς έχει δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ στις προσπάθειες παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και εκμετάλλευσης των συνθηκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, όπως προκύπτει από δημόσιες αναφορές και καταγγελίες εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν αναφορές για υποχρεωτική χορήγηση αδειών σε εργαζόμενους από τους εργοδότες τους, για επιβολή “οικειοθελούς” παραίτησης, για άρνηση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού καθώς και για αλλαγές εργασιακών σχέσεων σε εκ περιτροπής ή ελαστική μορφή εργασίας.
Ο φόβος της απόλυσης εμποδίζει συχνά τους εργαζόμενους να προβούν σε επίσημες καταγγελίες και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους.
Οι αδικαιολόγητες απολύσεις, η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας και η επικράτηση ελαστικών μορφών απασχόλησης ,επιχειρείτε με τις ευλογίες των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της κυβέρνησης της ΝΔ ,να διαμορφώσουν, καθοριστικά, την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα με σαφείς, αυστηρές οδηγίες, η ουσιαστική στήριξή τους, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας αλλά και η ενίσχυση των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Απαιτείται επίσης η πλήρη ενεργοποίηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους καθώς η υποβάθμισή τους, από την σημερινή Κυβέρνηση, λειτουργεί εις βάρος των εργαζόμενων αλλά και της αγοράς συνολικά αφού η απουσία εκτεταμένων ελέγχων “νοθεύει” τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττει τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τους νόμους.
Tα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζόμενων, η απογοήτευση και η ανασφάλεια διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση.
Καλούμε και πάλι την Κυβέρνηση να σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρων του Πάσχα στους εργαζόμενους
Να αρθεί η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων και να νομοθετηθεί η πλήρης απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής των σχέσεων εργασίας , με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης
Να προχωρήσει το κράτος στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης ( με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό)για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
Να σχεδιαστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές του 1 δις. (0,5% του ΑΕΠ)
Να παραταθεί τώρα η προστασία της πρώτης κατοικίας
Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.
Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ
ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ