Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας στις 31/03/2020, που έγινε διαδικτυακά, η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή παραστάθηκε και ψήφισε θετικά σε αρκετά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κυρίως σε αυτά που αφορούσαν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, αποδοχή έκτακτων χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο για την αντιμετώπιση της κρίσης, προμήθεια υλικών (π.χ. μάσκες, αντισηπτικά κλπ.), καθώς και της ενίσχυσης εκ μέρους του Δήμου του Γενικού Νοσοκομείου της Άρτας, ενώ σε άλλα που είχε επιφυλάξεις, ψήφισε αρνητικά ή παρόν.
Άσχετα με το τυπικό της υπόθεσης (δηλ. εάν όντως όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν έκτακτα ή όχι), η ξεκάθαρη θέση μας είναι η εξής: Βιώνουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη και έκτακτη κατάσταση, μια ιστορική πανδημία και οφείλουμε όλοι μας να δείξουμε γενναιότητα, ατομική και συλλογική ευθύνη και υπομονή. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική, ούτε για άγονες αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να προβεί σε γενναία στήριξη του Εθνικού Συστήματος δημόσιας Υγείας, με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με προμήθεια ιατρο-φαρμακευτικού και λοιπού εξοπλισμού, με επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και φαρμακοβιομηχανιών, με ισχυρά οικονομικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των ανέργων. Οφείλει να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για την προάσπιση της ζωής και υγείας όλων των πολιτών, ώστε να μη βγούμε πολύ λαβωμένοι από αυτή την κρίση, όπως δυστυχώς, συμβαίνει σε γειτονικές μας χώρες.
Ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της προσπάθειας πέφτει και στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας, πέραν της καθημερινής προσπάθειας που κάνουν – και οφείλουν να κάνουν – για να παραμείνουν καθαρές οι πόλεις και τα χωριά και να βοηθηθούν όλοι αυτοί που έχουν ανάγκη (ηλικιωμένοι, άνθρωποι μόνοι και αδύναμοι, ΑΜεΑ κλπ.). οφείλουν συλλογικά και δυναμικά να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν από την κεντρική διοίκηση μία έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση, μέσα από την δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για την Αυτοδιοίκηση που θα καλύπτει, για όσο χρειαστεί, τα κενά των προϋπολογισμών των Δήμων, καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων και κοινωφελών οργανισμών, αφού η οικονομική στέρηση και δυσπραγία των πολιτών, θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα εισπραξιμότητας τόσο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση κ.λπ.), όσο και σε άλλες. Επίσης πρέπει να στηριχθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές των Δήμων, καθώς και υπηρεσίες επισιτισμού (όπως π.χ. το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” , ΚΔΑΠ ΜεΑ, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία κλπ.), με νέες προσλήψεις σε προσωπικό και έκτακτες χρηματοδοτήσεις.
Πρέπει να στηριχθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι στους Δήμους (π.χ. στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στις υποδομές κ.λπ.) με έκτακτα επιδόματα, χώρο Πάσχα κλπ. και να χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους το απαραίτητο υγειονομικό υλικό μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.). Να προχωρήσουν και να αποπληρωθούν έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, “Φιλόδημο” κ.λπ., να γίνουν προμήθειες σε οχήματα και μέσα προς υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, φροντίδα αδέσποτων κλπ.
Οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν και να παρέχουν βοήθεια και έμπρακτη στήριξη στους δημότες, με παροχές ή ατέλειες, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.
Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή μάχεται μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, από τη θέση της ριζοσπαστικής, αλλά και προγραμματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα Δημοτική Αρχή και ασκεί δριμύτατη κριτική στα όσα κακώς πράττει. Στα μέτρα όμως που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι εφόσον αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
Το ορθό βεβαίως είναι να επιλεγεί η πρακτική των τακτικών και όχι των έκτακτων δημοτικών συμβουλίων και βεβαίως, τα όποια έκτακτα δημοτικά συμβούλια γίνουν να έχουν όντως κατεπείγοντα χαρακτήρα, ώστε να μη γίνονται παρεκκλίσεις από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Παρόλα αυτά, εμείς, εμμένοντας πρωτίστως στην ουσία των πραγμάτων, δηλώνουμε, ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης, της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Όλα τ’ άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά. –

Άρτα, 31-3-2020
Λίτσα Κιτσαντά
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ