Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πρέπει άμεσα να δοθούν στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Επισημαίνουν, τη κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς πολλοί από τους αγρότες δεν έχουν διαθέσει την παραγωγή του 2019 με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί από αυτή, αλλά ούτε έχουν αποζημιωθεί από περσινές καταστροφές. Ο συνδυασμός της οικονομικής αδυναμίας και της ανάγκης για προσωπική προστασία αναγκάζει πολλούς από τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας.
Αναφερόμενοι στους υπόλοιπους κλάδους του πρωτογενούς τομέα όπως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια, τονίζουν ότι χρειάζονται τη στήριξη της Κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες από το πλήγμα που έχει δεχθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.
Βλέπουμε και εμείς στην Άρτα, τις ακυρώσεις παραγγελιών στα αμνοερίφια, τα προβλήματα ρευστότητας στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, αλλά και στην ιχθυοκαλλιέργεια , ένα δυναμικό με εξαγωγικό προσανατολισμό κλάδο, όπου οι πωλήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Οι παραγωγοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την επιβίωση των ζωικών πληθυσμών και πρέπει λόγω των έκτακτων καταστάσεων να τύχουν οικονομικής ενίσχυσης, όπως αναφέρεται και στην πρόταση των δέκα κατ’ αρχήν μέτρων για τον πρωτογενή τομέα από το Κίνημα Αλλαγής.
Υπογραμμίζουν δε, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα που τον έχουμε τόσο ανάγκη και αποτελεί το μοναδικό «φως στο σκοτάδι» για την οικονομία μας. Ωστόσο, δεν υπήρξε αναφορά για τον τομέα αυτό στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς.
Τέλος ζητούν να τους δοθούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Κύριοι Υπουργοί,
Στα προβλήματα τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πολλών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, ήρθαν να προστεθούν ακόμα περισσότερα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που άγγιξε και την Ελλάδα, αλλά και λόγω των έκτακτων μέτρων που ορθώς ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού.
Ωστόσο, με κατάπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρωτογενής τομέας, που είναι ένα τομέας κρίσιμος για τη διατροφική επάρκεια στη χώρα και την ελληνική οικονομία, δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν ως τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί, σε σχέση με τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια δεν ακούστηκαν από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών ως κλάδοι που πλήττονται και χρειάζονται στήριξη.
Και το ερώτημα είναι: ξέχασε η κυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ή νομίζει ότι δεν πλήττονται από την κρίση που σαρώνει τη χώρα;
Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι πολλοί αγρότες δεν έχουν καν διαθέσει την παραγωγή του 2019 και δεν έχουν πληρωθεί γι αυτήν, ενώ άλλοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις περυσινές καταστροφές, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Για πολλούς αγρότες η ανάγκη της προσωπικής προστασίας, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία οδηγούν στην απόφαση εγκατάλειψης των καλλιεργειών τους, που είναι άγνωστο εάν θα είναι προσωρινή ή πόσο θα διαρκέσει.
Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορωνοϊού εμποδίζει ήδη την έλευση εργατών γης από γειτονικές χώρες που συνήθως βοηθούσαν σε εποχικές εργασίες, όπως το κλάδεμα.
Επιπλέον, το πλήγμα που έχει δεχθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, επιτείνει τα προβλήματα διάθεσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

1) Προτίθεσθε να χορηγήσετε χαμηλότοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες;
2) Θα ενεργοποιήσετε άμεσα την «Κάρτα Αγρότη», ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί ή όχι η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς;
3) Θα περιληφθούν οι αγρότες στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από το Σεπτέμβριο;
4) Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους, δεδομένου ότι η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει προβλήματα;
5) Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους παραγωγούς γάλακτος, αφού ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών;
6) Ποια μέτρα θα ληφθούν για τους ιχθυοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα;
7) Θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα που προκύπτει με τους εργάτες γης; Θα υπάρξουν κίνητρα σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου;
8) Θα υπάρξει συμψηφισμός οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία αυτών;
9) Θα παγώσουν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα;
10) Θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
11) Θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται;
12) Θα υπάρξει ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής, για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ