Πολύ κοντά στην απόφαση για lock down είναι η κυβέρνηση με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα να είναι καθημερινή και τη χώρα να μετρά 13 νεκρούς, αλλά και λόγω της διαρκούς ανυπακοής μερίδας των πολιτών, δεν αποκλείεται ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφέρονταν οι πολίτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα αποτελούσε «βαρόμετρο» για το lockdown.

Στα… συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σχέδια «εκτάκτου ανάγκης», έτοιμα να τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν κατακόρυφα. Πρόκειται για απόρρητα σχέδια, τα οποία όλοι εύχονται να μην εφαρμοστούν ποτέ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, είναι υποχρεωμένες να τα έχουν καταρτίσει, προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη αντίδραση του κράτους, ακόμα κι αν γίνουν πραγματικότητα τα πιο απευκταία σενάρια. Το πρώτο μέτρο «κλιμάκωσης» των περιορισμών που εξετάζεται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για την κατάρτιση του σχεδίου μπήκαν στο μικροσκόπιο παραδείγματα χωρών όπως η Κίνα, η Κορέα, η Γαλλία και η Ιταλία. Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και από τη συμπεριφορά των πολιτών, σε σχέση με τη συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τελικά την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα γίνει αναλυτική περιγραφή του τρόπου εφαρμογής της. Το μέτρο θα απαγορεύει όλες τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών. Οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους οι πολίτες θα αφορούν σε:

Μετακινήσεις από το σπίτι στον χώρο εργασίας, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.
Μετακινήσεις για ψώνια πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ (μία φορά την ημέρα).
Μετακινήσεις από και προς νοσοκομεία, εάν παραστεί ανάγκη υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλείας.
Μετακινήσεις για θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη βοήθειας ανθρώπων (για παράδειγμα ηλικιωμένων) που ζουν μόνοι τους και χρειάζονται βοήθεια για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
Μετακινήσεις σε κοντινή απόσταση από το σπίτι για ατομική αθλητική άσκηση ή για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς. Επίσης, από τον κανόνα θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες που εργάζονται σε υπηρεσίες των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
Σύμφωνα με το ereportaz.gr, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το lock down, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ ελεύθερα θα μετακινούνται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι ένστολοι σε υπηρεσία. Παράλληλα, με ειδικό καρτελάκι θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στους υπόλοιπους εργαζόμενους, εφόσον η εταιρεία που εργάζονται είναι ακόμη σε λειτουργία. Την ίδια στιγμή, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι πτήσεις από και προς τη χώρα.

Παρόμοιες θα είναι οι κινήσεις και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα πλοία να μεταφέρουν στη νησιωτική χώρα τρόφιμα ναι αναλώσιμα. Ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του φονικού ιού, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της πώλησης καυσίμων με κουπόνια και μόνο σε εργαζόμενους που αποδεδειγμένα είναι απαραίτητο να μετακινούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ