Όλο… εκπλήξεις επιφυλάσσει η αναστήλωση των διατηρητέων δημοτικών καταστημάτων επί της οδού Σκουφά έμπροσθεν του Αγίου Δημητρίου. Την περασμένη Δευτέρα στα θεμέλιά του εντοπίστηκε σκελετός ενώ το πρωί της περασμένης Παρασκευής κατέρρευσε η τελευταία δεξιά καμάρα του.
Πρόκειται για το έργο «Επισκευή δημοτικών καταστημάτων επί της οδού Σκουφά έμπροσθεν Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου» με προϋπολογισμό 122.400 ευρώ και συμβασιοποιημένο προϋπολογισμό 69.707 ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ανάδοχος του έργου ξεκίνησε να εφαρμόζει τη μελέτη επισκευής, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων προέβη- όπως όφειλε και πράττει σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο- με διερευνητική τομή σε έλεγχο. Η τομή αυτή έγινε κατ’ αναλογία των διαστάσεων του κτηρίου σε μικρή διάμετρο και βάθος έως ενάμισι μέτρο από την επιφάνεια του δαπέδου, όπου εντοπίστηκε στρώση ακανόνιστων λίθων και ένας σκελετός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε κατά την ανεύρεση του σκελετού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ταφή. Κι αυτό διότι δεν υπήρξε καμιά φροντίδα που να παραπέμπει σε οργανωμένη και επιμελημένη ταφή. Παράλληλα, οι διαστάσεις της τομής δεν επέτρεπαν την περεταίρω εκσκαφή ώστε να βρεθεί και το οστό της κεφαλής, που εικάζεται ότι ίσως βρέθηκε δίπλα και κάτω από τα θεμέλια του διατηρητέου κτίσματος. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αρχαιολογική έρευνα που πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη, σε εργαστηριακό επίπεδο, από την τοπική Εφορεία, σύντομα θα δώσει απαντήσεις για την περίοδο από την οποία προέρχεται ο σκελετός.
Έγκυρες πηγές του «Τ» αναφέρουν πως ούτε και το λιθόστρωτο μοιάζει με την πλακόστρωση επί αρχαίας Αμβρακίας και ίσως να πρόκειται για νεότερο στρώμα που παραπέμπει σε ακανόνιστο καλντερίμι. Αν η πρώτη εικόνα επιβεβαιωθεί και στον εργαστηριακό έλεγχο, τότε ενδεχομένως να μην προέρχεται από την εποχή της αρχαίας Αμβρακίας, αλλά να ανάγεται σε μετέπειτα χρονικές περιόδους…
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, αφού προέβη σε αποτύπωση του ευρήματος, απέσυρε τον σκελετό για περαιτέρω έρευνα. Αυτό συνέβη το πρωί της Δευτέρας της περασμένης εβδομάδας και μένει πλέον η αρχαιολογική έρευνα να δώσει απαντήσεις σχετικά με την χρονολόγηση, σε συνάρτηση βέβαια με όποια άλλα στοιχεία συνέλεξε από τον χώρο. Β.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ