Στην τελική ευθεία για να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη βρίσκεται το ιστορικό Δημαρχείο Άρτας, του οποίου η αναπαλαίωση αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός της εβδομάδας.Το έργο αναπαλαίωσης και ανάδειξης του ιστορικού κτιρίου είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ και μετά την έγκριση μελέτης που εκπονήθηκε με κονδύλια του Δήμου Αρταίων, όπως και την συμπλήρωση των όρων στα τεύχη δημοπράτησης, ο διαγωνισμός «βγαίνει στον αέρα» μέσα στην εβδομάδα. Το έργο θα υλοποιηθεί σε εφαρμογή της μελέτης που εκπονήθηκε, η οποία προβλέπει την πλήρη αναπαλαίωση με παράλληλη διατήρηση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών που προέρχονται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Ήταν τότε που ο έμπορος, Δημήτριος Ζάρρας, το έχτισε ως πολυτελή κατοικία, διατηρώντας σε τμήμα του ισογείου εμπορικό κατάστημα. Το ίδιο κτίριο αποτέλεσε και την κατοικία του γιού του, Αλέξανδρου, μέσω του οποίου κληροδοτήθηκε στο Δήμο. Εξαίρεση από την διαθήκη του Αρτινού ευεργέτη αποτελούσε ισόγειο κατάστημα με υπόγειο αντίστοιχα, που όμως ο Δήμος Αρταίων αγόρασε το 2014 μέσω διαθέσιμων πόρων από το Πράσινο Ταμείο (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 15-10-2014).
Θυμίζουμε ότι αυτή αποτέλεσε μια από τις πρώτες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής στην προηγούμενη θητεία της, καθόσον προϋπόθεση ένταξης του έργου αναπαλαίωσης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης αποτελούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δηλαδή το κτίριο θα έπρεπε να ενταχθεί ολόκληρο και ως εκ τούτου με την εξαγορά του τμήματος, που μέσω της διαθήκης Αλ. Ζάρρα είχε εκχωρηθεί σε ιδιώτη, ο Δήμος εξασφάλισε την απόλυτη κυριότητα. Το έργο εντάχθηκε στα μέσα Ιουλίου 2017 στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΣΠΑ) και ξεκίνησε εκπόνηση μελέτης, σε εφαρμογή της οποίας πλέον δημοπρατείται.
Το ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια για την αναπαλαίωση του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου που έχει ανακηρυχτεί «έργο τέχνης», παραμένει αμείωτο μεταξύ των Αρτινών πολιτών. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η Άρτα συνέδεσε την παρουσία του με τη νεότερη ιστορία της. Από το 1960 έως το 2002 το κτίριο στέγασε το Δημαρχείο, όπου πάρθηκαν – μεταξύ άλλων – και κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης. Με την παράδοση και πάλι στην κοινωνία ένα μέρος του επί του δευτέρου ορόφου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο Δημάρχου, στο οποίο θα δέχεται υψηλά πρόσωπα. Όσο για τις λειτουργίες στους υπόλοιπους χώρους αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
ΥΓ: Προ διετίας ο «Ταχυδρόμος» επισκέφθηκε το παλιό Δημαρχείο όταν το μελετητικό γραφείο πραγματοποιούσε έρευνα στα θεμέλια, τους τοίχους, τις οροφές και τα διάφορα δώματα, προκειμένου να εξετάσει τα υλικά κατασκευής και άλλα στοιχεία για την εκπόνηση της μελέτης.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα έγινε και με τομές σε σημεία της τοιχοποιίας, όπως άλλωστε φαίνεται, απέναντι από την κεντρική σκάλα. Ακόμη και υπό την σημερινή εικόνα φθοράς το κτίριο αποπνέει μεγαλείο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ