Γεγονός αποτελεί πλέον η αδελφοποίηση της Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας με το Σύλλογο «Οι Όμοιοι» της Μάνης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ειδικά αφιερωμένη εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς», όπου φιλοξενήθηκε και πολυάριθμη αντιπροσωπεία του Συλλόγου εκ Μάνης, προεξάρχοντος του προέδρου, Μιχάλη Κουτσιλιέρη.
Βασικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας της Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κολιός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Από τους Δωριείς και την Αμβρακία, στην Άρτα και την Λακωνία», προβάλλοντας την ιστορία των δυο περιοχών και αναδεικνύοντας κυρίως τις ομοιότητές τους.
Τους «Ομοίους» της Μάνης στην Άρτα καλωσόρισε η πρόεδρος της Εταιρείας, Χρύσα Τζουμάκα – Μπακούλα, οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστηµίου Αθηνών (με καταγωγή από το Βουργαρέλι), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» που φιλοξένησε την εκδήλωση στην πνευματική του στέγη, Νίκος Μπανταλούκας.
Ο πρόεδρος του φιλοξενούμενου Συλλόγου, Μιχ. Κουτσιλιέρης, μεταξύ άλλων, τόνισε την ιδιαίτερη αίσθηση που του προκάλεσε η παρουσία του στην Άρτα πέρυσι στις Απόκριες, όταν και είχε παρακολουθήσει την αναβίωση του εθίμου των Μπαντίδων, τονίζοντας πως η Άρτα έχει μείνει στην καρδιά του ως πόλη ιστορική, φιλόξενη και με ζεστούς ανθρώπους.
Στο τέλος της ομιλίας του επιφύλαξε από ένα συμβολικό δώρο. Επρόκειτο για έναν χαρταετό που παρέδωσε στον ιστορικό Σύλλογο με απεικόνιση του εμβλήματός του, ενώ αντίστοιχα χαρταετό δώρισε και στην πρόεδρο της Ακαδημαϊκής Εταιρείας. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο του Συλλόγου «Σκουφάς» ώστε να επισκεφθεί τη Μάνη και ο Σύλλογος να συμμετάσχει στις 17 Μαρτίου 2021 στην παρέλαση για την απελευθέρωση της Αρεόπολης.
Αμέσως μετά η Ακαδημαϊκή Εταιρεία έδωσε δείγματα γραφής για την Αρτινή φιλοξενία και γαστρονομία. Στο εστιατόριο – ουζερί της Βαγγελιώς «Οι Όμοιοι» δοκίμασαν Αρτινές συνταγές και παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού από εσπεριδοειδή του τόπου.
Την Κυριακή της Αποκριάς ο Σύλλογος μετέβη στα Ιωάννινα όπου με ενδιάμεσο κρίκο το επίτιμο μέλος του, καθηγητή ιατρικής, Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, με κατά το ήμισυ καταγωγή από το Νησί Ιωαννίνων, επρόκειτο να παραστεί σε εκδήλωση. Ακολούθως η αποστολή πέρασε το βράδυ της Αποκριάς στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», στην Άρτα, με αποκριάτικο γλέντι και την Καθαρή Δευτέρα ανηφόρισε για τα Τζουμέρκα, γνωρίζοντας τα Αθαμανικά όρη.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ