Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντιδράσεις στα όρια του Δήμου Νικ. Σκουφά μετά και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, στην οποία πάρθηκε απόφαση κατά της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο εστεγασμένο χώρο του πρώην εργοστασίου ΚΟΝ-ΖΑΚ (Κονσερβοποιία Ζακοπούλου), στην περιοχή Σελλάδων.

Με απόφαση του Συμβουλίου οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχθές Δευτέρα το απόγευμα όταν και με την παρουσία της δημάρχου, Ροζίνας Βαβέτση, την συμμετοχή του πρώην δημάρχου, Ευστ. Γιαννούλη, και του περιφερειακού συμβούλου, Δημήτρη Βαρέλη, καθώς επίσης αρκετών μαθητών σχολείων της περιοχής και κατοίκων, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο ύψος του ανενεργού σήμερα εργοστασίου.
Η καταγραφή των θέσεων του Δήμου σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του ΚΟΝ-ΖΑΚ για δημιουργία Δομής, έγινε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πρώην Δημαρχείου, στο Κομπότι.
Εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, «έγινε ενημέρωση των πολιτών από την δήμαρχο, Ροζίνα Βαβέτση, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση που απέστειλε προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την οποία τονίζει την ακαταλληλότητα της περιοχής, που στο μεταξύ επισκέφτηκε κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου την περασμένη Πέμπτη. Η ίδια διευκρίνισε προς το υπουργείο πως πρόκειται για μια πλημμυροπαθή περιοχή, την οποία διασχίζουν τρεις χείμαρροι, όπως επίσης και το γεγονός ότι το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης δεν επαρκεί για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που ενδεχομένως θα προκύψουν».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται σχετικά με τις τοποθετήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Αν και κανείς δεν ήταν αντίθετος στο να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, άπαντες εξέφρασαν την άρνησή τους στο ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο Δομή Φιλοξενίας, καθώς δεν παρέχει ούτε στο ελάχιστο τις υποδομές για την ασφαλή διαβίωση ανθρώπων.
Τονίστηκε, επίσης, το γεγονός ότι ο περιφερειακός Δήμος Νικ. Σκουφά δεν διαθέτει αστυνομικό τμήμα, πυροσβεστικό σταθμό, κέντρο υγείας, ούτε ανθρώπινο δυναμικό ή άλλα μέσα και φυσικά στερείται των απαραίτητων υποδομών για την δημιουργία μιας τέτοιας Δομής Φιλοξενίας».
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτέλεσε και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου, με σκοπό – όπως τονίστηκε «να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τους αρμόδιους, οι οποίοι αποφασίζουν χωρίς σοβαρά κριτήρια και χωρίς να ενημερώνουν τουλάχιστο την τοπική κοινωνία για τις προθέσεις τους».
Ροζίνα Βαβέτση: Θα συνεχίσουμε δυναμικά
Η δήμαρχος, Ροζίνα Βαβέτση, βρέθηκε μπροστά στο πανό των μαθητών του λυκείου Κομποτίου, σε κοντινή απόσταση από το πρώην εργοστάσιο ΚΟΝ – ΖΑΚ, το οποίο έγραφε: «Ναι στην ανθρωπιά αλλά στις κατάλληλες περιοχές». Η ίδια δήλωσε προς τα τοπικά ΜΜΕ: «Θα συνεχίσουμε δυναμικά να εμμένουμε στην άποψη μας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για μια τέτοια Δομή για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει».
Η κινητοποίηση έληξε μετά από περίπου μια ώρα με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις, καθόσον, όπως τονίστηκε «αυτή ήταν απλά μια πρώτη απάντηση. Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και αναμένεται να κορυφωθούν στο άμεσο μέλλον».
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ