Στα Γιάννενα, ένα κλειστό εργοστάσιο στην βιομηχανική ζώνη προορίζεται να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο μεταναστών. Στην Άρτα, προτάθηκε να γίνει στρατόπεδο για μετανάστες ένας χώρος που έχει οριοθετηθεί για βιοτεχνικό πάρκο.

Ιδού η περιφερειακή ανάπτυξη, η οικονομική ανάταξη και η κοινωνική συνοχή στην πιο υποβαθμισμένη παραγωγικά και οικονομικά Περιφέρεια της χώρας μας: την Ήπειρο! Αντί για εργοστάσια, μετανάστες και αντί για εργαζόμενους, θα έχουμε… ανθρωποφύλακες…

Αλλά, όλα αυτά είναι κεραυνός εν αιθρία; Πίστευε κανείς ότι ο Μητσοτάκη, που άλλα έλεγε προεκλογικά, θα εργαζόταν κάπως πιο μεθοδικά στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού; Ή, ότι θα μας ρωτούσε για τη χρήση των στρατοπέδων; (Σ.σ.: Χώρους που τους θεωρεί κάτι σαν τσιφλίκι του αφού και την εξουσία σαν λάφυρο την φέρει…)

Γράφαμε (Τοπικός Τύπος) στις 9/10/19: «Καθημερινά αποπλέουν πλοία με μετανάστες από τα ακριτικά νησιά… και καταπλέουν στο λιμάνι της Ελευσίνας. Από εκεί με λεωφορεία μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωριασικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. … Θα φιλοξενηθούν, κυρίως, σε παλαιά στρατόπεδα….

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μιλάμε για ανοικτές προσφυγικές Δομές όπου φιλοξενούνται 40-50 ανήλικοι στην καθεμία, είναι καταγεγραμμένοι, παρακολουθούνται ιατρικά, πηγαίνουν σχολείο κ.λπ. και γύρω από αυτούς αναπτύσσεται μια οικονομική ζώνη (δάσκαλοι, καθηγητές Αγγλικών, ψυχολόγοι, φύλακες, προμηθευτές κ.λπ.) Οι οποίοι, αργά ή γρήγορα, είτε θα ενσωματωθούν στην χώρα είτε θα αναχωρήσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κ.α.) που ήταν, εξάλλου, και ο αρχικός προορισμός…»

Γράφαμε εδώ και τρεις μήνες «…Η αμείλικτη λογική των αριθμών λέει ότι κινδυνεύουν να…. επιταχτούν και τα 11 υπό εξέταση –σήμερα- στρατόπεδα (Πυροβολικού – Θήβα, Μηχανικού – Ναύπλιο, 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα, 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο, 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι, 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη, Υγειονομικού – Άρτα, Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη, 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά, Υλικού Πολέμου – Λαμία, Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη)».

Και ήρθε το 2020 προκειμένου η κυβέρνηση να μας δικαιώσει με σκληρό τρόπο. Επέλεξε μια πλαγία στον Αμμότοπο (τα Κρεκούκια από το αρβανίτικο κριεκούκι που σημαίνει κόκκινο κεφάλι, δηλαδή ο σφαγμένος!) για να κάνει κλειστό κέντρο και να φυλακίσει 800-1000 μετανάστες

Τι και εάν ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως βιομηχανικό πάρκο; (το οποίο και φυσικά έχει καθυστερήσει). Τι και εάν στα δύο χιλιόμετρα στην ευθεία και στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα (Ξηροβουνίου) λειτουργεί και άλλο κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων (Παντάνασσα-Στρατόπεδο Φιλιππιάδας)…

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι οι φυλακές για αλλοεθνείς. Οι οποίοι, όπως θα έκανε ο καθένας μας, καθημερινά θα σχεδιάζουν να αποδράσουν αναζητώντας την ελευθερία τους. Και, καθημερινά επίσης, θα έχουμε βία αν όχι πόλεμο με τους αστυνομικούς (και σεκιουριτάδες) φύλακες… Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι κλοπές, οι απειλές, ή βία στην περιοχή και τα γύρω χωριά…

Ευτυχώς η κυβερνητική «λύση» του Αμμοτόπου αποτράπηκε. Όχι υπέρ της… βιομηχανικής ανάπτυξης αλλά, κυρίως, γιατί επρόκειτο για δημοτικό χώρο (και όχι δημόσιο). Δεν το ήξεραν θα πείτε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα; Φυσικά και το ήξεραν! Απλώς πρότειναν τον Αμμότοπο ώστε να απορριφθεί και να καθίσει η μπίλια στα στρατόπεδα της Άρτας (ΚΕΝ;) όπου εξ αρχής είχαν βάλει σαν στόχο λόγω των έτοιμων υποδομών (όπως από 9/10/19 γράφαμε).

Και εάν στην περίπτωση των Ιωαννίνων ή του Αμμοτόπου η κυβέρνηση θυσιάζει την αναπτυξιακή πτυχή του τόπου μας, και της Ηπείρου συνολικά, στην Άρτα «παίζει» με την πόλη εν συνόλω, την ασφάλεια των πολιτών, την σχολική και κοινωνική ζωή.

Γιατί δεν πρόκειται για φιλοξενία προσφύγων με τις οικογένειές τους! Οι οποίες θα μπορούσαν άνετα να ζήσουν σε μικρά-ανθρώπινα διαμερίσματα στην πόλη, να μετακινηθούν σε πολλά χωριά που ερημώνουν, να προσφέρουν οι πρόσφυγες υπηρεσίες επ’ αμοιβή , να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, να ενσωματωθούν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για δημιουργία φυλακών τιμωρίας ανθρώπων που απλώς ήθελαν να περάσουν από τη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα στην ευρωπαϊκή Δύση και δεν στοχεύουν να μένουν εδώ, πόσο μάλιστα να ενσωματωθούν!

Και δεν αφορά μόνο τον Νομό μας ή την Ήπειρο. Πάνω από 110.000 μετανάστες, όπως έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση, θα «επανδρώσουν» τα παλαιά στρατόπεδα και άλλες δομές, θα περιοριστούν σε κλειστού τύπου προ-αναχωριασιακά κέντρα και επειδή δεν πρόκειται να αναχωρήσουν ποτέ από αυτά για την πατρίδα τους, ούτε φυσικά θα ενσωματωθούν (δεν το επιθυμούν, δεν μπορεί να συμβεί ενόσω δεν θα εργάζονται) το πρόβλημα (ανθρωπιστικό, υγείας, ασφάλειας) θα εντείνεται στο χρόνο…

Αυτό δεν είναι «λύση» παρά μόνιμη εστία προβλημάτων και πηγή βίας. Η οικονομική ανέχεια, οι διακρίσεις και το δημογραφικό είναι το πρόβλημα στη χώρα. Δηλαδή θέλουμε εργοστάσια να δουλέψουμε και η κυβέρνηση μας φέρνει μετανάστες. Αυτό όποιος δεν το βλέπει, παίζει στην κυριολεξία με… κρεκούκια (κόκκινα κεφάλια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ