Το 2014 η Ελβετική Εβραϊκή Εφημερίδα Jüdische Allgemeine και ένας Γερμανικός εκδοτικός οίκος, Walter De Gruyter, παρουσίασαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο ένα κοινό θέμα για την πολιορκία της Αμβρακίας.

Ο οίκος Walter De Gruyter παρουσίασε Γερμανικό κείμενο από το 1898 βασισμένο σε Ρωμαϊκές αναφορές σχετικά με ένα επεισόδιο κατά την πολιορκία της Αμβρακίας και η εφημερίδα Jüdische Allgemeine, παρουσίασε ένα άρθρο της ιστορικού στρατιωτικής ιστορίας, Dagmar Heuberger, με τίτλο «Angriff aus dem Untergrund – Υπόγεια επίθεση», που έχει σχέση με τα λαγούμια που έφτιαχναν σε καιρό πολιορκίας. Παράλληλα παρουσιάζει και μια μεσαιωνική απεικόνιση άγνωστου χαράκτη του 1370 με θέμα την πολιορκία της Αμβρακίας και το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Το 189 πΧ έφτασε στην περιοχή της Αιτωλίας ο Μάρκους Φλούβιος και επιχείρησε να πάρει με επίθεση την Αμβρακία. Όμως οι Αμβρακιώτες ήταν καλά οργανωμένοι και οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την πόλη. Κάθε επίθεση χάνονταν μπροστά στην σκληρή αντίσταση των Ελλήνων ηρώων. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν να καταλάβουν την Αμβρακία μέσω ενός τούνελ.
Σε μία από τις τρεις πολιορκητικές γραμμές που είχαν οι Ρωμαίοι, όπως μας λέει και ο Πολύβιος, άρχισαν να σκάβουν στα τείχη της Αμβρακίας κάτω από προστατευτικά μέτρα μια στοά (λαγούμι).
Όταν οι Έλληνες παρατήρησαν το χώμα, αντελήφθησαν τί γίνεται και πως απειλούνται υπόγεια. Τραβήχτηκαν από τα τείχη, αρχίζοντας να σκάβουν και αυτοί μέχρι που εντόπισαν το Ρωμαϊκό τούνελ (λαγούμι).
Γέμισαν την στοά (το λαγούμι) με κοτόφτερα και μόλις κατάλαβαν πως οι Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν μπει στο λαγούμι τα άναψαν με αποτέλεσμα οι Λεγεωνάριοι να πεθάνουν από ασφυξία. Το τούνελ έκλεισε, οι Ρωμαίοι δεν το επιχείρησαν ξανά και τα υπόλοιπα είναι γνωστά μέχρι την συνθηκολόγηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ