Σε γκράφιτι του Banksy* παριστάνοντας αρουραίους υπάρχει ένα προφητικό κείμενο για το μέλλον των κοινωνιών: «Οι αρουραίοι υπάρχουν δίχως να τους εγκρίνει κανένας. Ζουν ανάμεσά μας σε σιωπηλή απόγνωση, γιατί όλοι τους μισούν, τους κυνηγούν κι αν μπορούν τους σκοτώνουν. Όμως αυτοί έχουν τη δύναμη να γονατίζουν ολόκληρους πολιτισμούς.

Αν είσαι βρομιάρης και δεν σε αγαπάει κανένας, τότε οι αρουραίοι είναι για σένα πρότυπο ζωής. Μπορεί στους αγώνες των τρωκτικών να βγεις νικητής, αλλά θα παραμένεις πάντοτε ένας αρουραίος.
Στους αγώνες των ανθρώπων, που δυστυχώς καθορίζονται από τους ισχυρούς, επικρατεί ένας ηλίθιος και άδικος ανταγωνισμός. Με τον καιρό οι πιο πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τους αγώνες και αποσύρονται στις κερκίδες όπου φωνάζουν τα συνθήματα των αφεντικών και τρώνε σκουπιδοφαγητό».
Οι αρουραίοι αυξάνονται στον πλανήτη ραγδαία κατά γεωμετρική πρόοδο κι οι αιτίες που επανέφεραν στη ζωή μας τους αρουραίους, είναι οι ίδιες που προκαλούν και στους ανθρώπους συμπεριφορές τρωκτικών. Αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τις επικρατούσες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που εκτρέφουν αρουραίους και ανθρώπινα τρωκτικά, τότε πολύ σύντομα θα εμφανισθεί πανδημία πανούκλας με την ευρύτερη ιατρική και κοινωνική έννοια.
Η όξυνση των ανισοτήτων με τη μαζική φτωχοποίηση των λαών είναι ξεκάθαρα έργο της παγκοσμιοποιημένης, χωρίς κανόνες, κερδοσκοπικής οικονομικής πολιτικής των αγορών.
Η υποχώρηση των ανθρωπιστικών αξιών σ’ όλες τις κοινωνίες και χώρες κι η επικράτηση του κυνισμού της ασύδοτης οικονομικής εκμετάλλευσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών θα οδηγήσει, αν δεν υπάρξουν υγιείς αντίρροπες δυνάμεις, στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινωνίας των τρωκτικών, που εν αγνοία τους θα προξενήσουν μια νέα θανατηφόρα πανούκλα και φοβάμαι, πολύ φοβάμαι, πως δεν θα βρεθεί η θεραπεία να αναγεννηθεί ο ανθρωπισμός κι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
* Ο Banksy είναι ένας απ’ τους καλύτερους ζωγράφους σήμερα στον κόσμο, τον οποίο κανένας δεν είδε ή γνωρίσει από κοντά. Αιρετικός καλλιτέχνης αρκείται κυρίως να ζωγραφίζει αλληγορικά γκράφιτι στους δρόμους των μεγαλουπόλεων Αμερικής και Ευρώπης με σκοπό να αφυπνίσει τους ανθρώπους να δουν ξεκάθαρα τα κακώς κείμενα των κοινωνιών της Δύσης και όχι μόνο.
*Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι παθολόγος – καρδιολόγος, διδάκτωρ καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ