Επιστολή διαμαρτυρίας για τις συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα ορεινά χωριά της Άρτας και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, μάς απέστειλε ο κάτοικος της Πλατανούσας Κώστας Δημητρίου, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει δυο και τρεις φορές κάθε εβδομάδα έως και τρεις ώρες!
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Πρέπει να διευκρινιστεί εξαρχής ότι ο ΔΕΔΗΕ είναι επιχείρηση θυγατρική της ΔΕΗ και ως εκ τούτου ελέγχεται από αυτή. Άλλωστε πληρώνουμε για τον ΔΕΔΗΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Πολύ συχνά η ΔΕΗ πληρώνει για ολοσέλιδες διαφημίσεις με κάτι τίτλους αλαμπουρνέζικους, όπως myΔΕΗ, myway, για να προπαγανδίσει ότι είναι επιτυχημένη επιχείρηση με «έξυπνες λύσεις εξυπηρέτησης»… Επίσης, ο διοικητής της συχνά – πυκνά κάνει δηλώσεις για το πόσο επιτυχώς διοικεί και πόσο καλά πηγαίνει η επιχείρηση με τα προγράμματα και τις επενδύσεις που κάνει αυτός.
Όμως τα πράγματα για την ηλεκτροδότηση των κατοίκων των ορεινών χωριών της Άρτας, αλλά και των χωριών του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ Άρτας, είναι πολύ άσχημα και δυσάρεστα.
Εμείς οι κάτοικοι των χωριών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, όπως Πλατανούσα, Μονολίθι, Ραφταναίοι κλπ, υποφέρουμε πάρα πολύ από το γεγονός των πολύ συχνών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε μία ή και δύο διακοπές διάρκειας 2 έως 3 ή και περισσότερων ωρών. Ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει πόσο κακό κάνει αυτή η διακοπή. Εκτός από το γεγονός ότι αποκλείει την τόσο αναγκαία θέρμανση, ακυρώνει το μαγείρεμα, δυσκολεύει τη λειτουργία στα λίγα καφενεία, στα μικρομπακάλικα και τις ελάχιστες ψησταριές.
Έχει δημοσιευτεί ότι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου έκανε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο (!) για τις διακοπές του ρεύματος στα ορεινά χωριά της Άρτας. Πολύ επαινετή η ενέργειά του, αλλά γιατί μόνο ο ευρωβουλευτής; Οι ντόπιοι βουλευτές της Άρτας και των Ιωαννίνων τι κάνουν; Δεν γνωρίζουν το πρόβλημα αυτό; Πού είναι το ενδιαφέρον τους για τις ανάγκες των κατοίκων που τούς ψηφίζουν για να τους αντιπροσωπεύουν;
Στον 21ο αιώνα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να γίνονται διακοπές ρεύματος στα χωριά, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Είναι απάνθρωπο και δεν χωρά καμία δικαιολογία. Καμία. Δεν είναι θέμα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι άκρως εξοργιστικό γεγονός, καθώς πολλοί ακούσαμε τις κομπορρημοσύνες και αλαζονικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι η Ελλάδα γίνεται «η μπαταρία της Ευρώπης»! Δηλαδή ότι η Ελλάδα θα τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές χώρες με ηλεκτρική ενέργεια. Τόσο περίσσευμα θα έχουμε με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. [Και βέβαια, είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των διακριτικών ανταλλαγών].
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ, για να παρουσιάσει αυξημένα κέρδη, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΗΕ έχει μειώσει το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΗΕ, με ανάθεση εργασιών της σε εργολάβους, ενώ αυτή η τελευταία, επίσης, για να εμφανίσει και κερδοφορία, έχει μειώσει σημαντικά και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τα δίκτυά της. Αυτά τα στοιχεία τα ανέφεραν τεχνίτες του ΔΕΔΗΕ στους οποίους διαμαρτυρηθήκαμε για τις διακοπές. Το αίτημα των κατοίκων αλλά και των βουλευτών πρέπει να είναι: Καμία διακοπή ρεύματος. Γιατί η ΔΕΗ έχει όλες τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να παρέχει χωρίς διακοπές την ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες της.
Το αίτημα των κατοίκων θα έπρεπε, βέβαια, να προβάλλεται επιτακτικά από τους αντίστοιχους δημάρχους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αυτοί περί άλλων «μπίζνες» τυρβάζουν. Όσο για τη ΔΕΗ, ας αφήσει ο Διοικητής της τα μεγάλα λόγια και τις καυχησιολογίες και ας φροντίσει ώστε η επιχείρηση ΔΕΗ να είναι απολύτως συνεπής προς τους συνδρομητές της. Δεν είναι, άλλωστε, αυτό καταστατική υποχρέωσή της; Και τέλος, ας φροντίσει και ο αρμόδιος υπουργός να διορθωθεί αυτή η απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση των διακοπών όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Με ευχαριστίες για τη δημοσίευση,
Κώστας Δημητρίου, κάτοικος Πλατανούσας






