ΠΕΡΙΠΟΙΕΙ αναμφισβήτητα ιδιαίτερη τιμή για την Άρτα η πρωτοβουλία του Σπύρου Μαντά για μετατροπή και χρήση του Λαογραφικού Μουσείου του Συλλόγου «ΣΚΟΥ-ΦΑΣ» ως χώρου με προοπτική την στέγαση ενός πρωτότυπου σε παγκόσμιο επίπεδο Μουσείου του θρυλικού μας γεφυριού.
ΑΠΟ ότι έχουμε αντιληφθεί συνομιλώντας με τον ίδιο, έχει ήδη επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει μέσα από ανοιχτή εκδήλωση το προσεχές Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 7 το απόγευμα, στην Πνευματική Στέγη του ιστορικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».
ΜΕΤΑΞΥ των άλλων στην πρότασή του συμπεριλαμβάνεται και η παραχώρηση του Λαογραφικού Μουσείου στον Δήμο Αρταίων, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε, το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω Συλλόγου μελετά νομικά το θέμα, δηλαδή αν είναι εφικτή μια τέτοια παραχώρηση.
ΓΙΑΤΙ, όμως, να μην είναι εφικτή από τη στιγμή που ως περιουσία του, εφόσον υπάρξει βούληση, δικαιούται να την μεταβιβάσει;
ΤΟ ερώτημα που διατυπώνεται ουδεμία σκοπιμότητα υποκρύπτει, ούτε είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στον κάθε κάτοχο ιδιοκτησίας τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας του.
ΔΕΝ μπορεί, ωστόσο, να μας στερήσει κανείς το δικαίωμα διατύπωσης ερωτημάτων και πολύ περισσότερο βέβαια απόψεων για ένα τέτοιο εγχείρημα, μέσα από το οποίο γίνεται φανερό ότι τα οφέλη για την Άρτα θα είναι προδήλως πολλαπλά.
ΚΑΙ εν πάση περιπτώσει τι είναι προτιμότερο για έναν ιστορικό χώρο σαν το Λαογραφικό Μουσείο, δίπλα ακριβώς στο Γεφύρι, να παραμένει ανενεργό και παροπλισμένο ή να αποκτήσει καθημερινή ζωή και κίνηση, που ως εκ του προτεινόμενου περιεχομένου αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μια και πέτρινα γεφύρια συναντάμε σχεδόν παντού;
ΑΝ καταλαβαίνουμε καλά, η πρόταση για παραχώρηση από τον «ΣΚΟΥΦΑ» προς τον Δήμο γίνεται διότι έτσι μπορεί να διεκδικηθεί υπό καλύτερες προϋποθέσεις η χρηματοδότηση ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για τις ανάγκες του υποδεικνυόμενου Μουσείου.
ΑΥΤΟ που κατά τη γνώμη μας έχει πολύ μεγάλη αξία είναι να δώσουμε προσοχή στον φορέα που καταθέτει την πρόταση.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το «Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων» με πρόεδρο τον Σπύρο Μαντά, μια προσωπικότητα όχι μόνο με πανελλαδική αλλά και παγκόσμια αναγνώριση, καθότι έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλων ως ο σπουδαιότερος ερευνητής των πέτρινων τοξοτών γεφυριών σ’ όλη τη χώρα.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ οικονομολόγος με καταγωγή από την Ηλεία, όμως πολιτογραφήθηκε Ηπειρώτης καθώς συνδέθηκε με την λαϊκή γεφυροποιία, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι καρδιά της είναι η Ήπειρος.
ΑΠΟ αυτόν τον μεγάλο ερευνητή, λοιπόν, από τον άνθρωπο που μάγεψε η τέχνη των γεφυριών στα μέρη μας διατυπώνεται η πρόταση, χωρίς εν τω μεταξύ καμία ιδιοτέλεια, διότι ούτε την προβολή ούτε την διαφήμιση επιδιώκει, καθώς την δόξα έχει ήδη κερδίσει μέσα από το έργο του, το οποίο συνδέθηκε με διθυράμβους.
ΑΣ τόχουν, επομένως, κι αυτό υπόψη όσοι γίνονται αποδέκτες του εγχειρήματος, οι οποίοι και θα κληθούν να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.
ΔΕΝ έρχεται στην Άρτα για να την επιβάλει, έρχεται να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί αποτίοντας φόρο τιμής στο κατεξοχήν εμβληματικό Γεφύρι που παραμένει όρθιο και ζωντανό στους αιώνες, στο Γεφύρι των θρύλων και των παραδόσεων, στο Γεφύρι που αποτελεί συνώνυμο της Άρτας, στο Γεφύρι στο οποίο υποκλίνονται οι πάντες, στο Γεφύρι που αποτελεί συνώνυμο της Άρτας, στο Γεφύρι που όταν έγινε γνωστό το 1982 στην αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη κίνησε γη και ουρανό να χρηματοδοτηθεί με όσα ποσά χρειαστεί.
ΚΑΙ κάτι τελευταίο: Αυτοί που στην Άρτα θα κληθούν να αποφασίσουν, εκτός από τις προσωπικές τους απόψεις, ας έχουν κατά νου και την λαϊκή βούληση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ