Με ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας φέρνει τον χρόνο πίσω και θυμίζει την πτώση δυο αεροσκαφών στον Κοκκινόλακο Πίνδου, κοντά στο χωριό Πηγές που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δυο πιλότων, του σμηναγού Άγγελου Βενετσάνου ετών 32, από την Καλαμάτα και του σμηναγού Γεώργιου Κουθουρίδη ετών 29, από τον Καμπάνη Κιλκίς.
Σημειώνοντας ότι «Στάθηκαν αντάξιοι της πολιτείας που τους ανάθρεψε…», αναφέρει παράλληλα ότι η πτώση σημειώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1968 και προσθέτει: «Κάθε χρόνο, αυτή την τραγική μέρα, ψηλά σε μια βουνοκορφή της Πίνδου δυο μαύρες σκιές με φτερά αετών πετούν πάνω από το χιονισμένο Κοκκινόλακο. Το τσακισμένο φτερούγισμά τους θυμίζει τους δυο αεροπόρους μας που πριν από 58 χρόνια συνάντησαν εκεί τη μοίρα τους και έγιναν αθάνατοι».
Το επίγραμμα του συναδέλφου τους, του υποπτέραρχου εν αποστρατεία Σπύρου Κίκερη που περιέχεται και στο βιβλίο του «Ουρανοδρόμια» με εκτενή αναφορά στο συμβάν αυτό, αποτυπώνει τη μοίρα των αθανάτων, σημειώνοντας: «Στις Πίνδου τις Βουνοκορφές!/ αίφνης βροντάν δυο αστραπές/ κι’ από της Άρτας τις Πηγές/ είδαν αυτές, σαν δυο ψυχές»
Περαιτέρω, η Αδελφότητα Πηγιωτών, αναφέρει: «Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας “υπέρ πατρίδος” φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι, όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους. Έτσι, ηθικό καθήκον για έναν ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα (πρόεδρος Αδελφότητας Χρήστος Β. Καπερώνης) να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωριό μου, στις Πηγές Άρτας…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμώντας τη μνήμη τους, με πρωτοβουλία της εν λόγω Αδελφότητας, τον Σεπτέμβριο του 2024 κατασκευάστηκε το βάθρο με την στήλη του, κάνοντας γνωστό ότι «πριν λίγες μέρες το Ηρώο ολοκληρώθηκε με την μαρμάρινη επένδυσή του, με την προσθήκη επιγραμμάτων – εμβλημάτων και αναφορά στο συμβάν όπως έχει καταγραφεί στα επίσημα αρχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί και το επίγραμμα του υποπτέραρχου εν αποστρατεία Σπύρου Κίκερη.
Όλα αυτά έγιναν με προσωπικές μόνο συνεισφορές λίγων συγχωριανών και φίλων μας που συντάχθηκαν μαζί μας για το σκοπό αυτό. Πρόθεσή μας είναι η ανάπλαση του χώρου γύρω από το μνημείο. Έχουμε την ελπίδα ότι σ’ αυτό θα βοηθήσουν όλοι…».






