ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την διπλή γεφύρωση Άρτας, για την οποία αναμένεται τώρα πλέον ο «πρωτομάστορας» που θα την κατασκευάσει, καθότι δημοσιεύτηκε ήδη ο διαγωνισμός, με τις προσφορές να έχουν καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου.
ΤΗΝ προκήρυξη του διαγωνισμού με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και το ποσό αντλήθηκε κατά 8.000.500 ευρώ από το ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) και κατά 1.999.500 ευρώ από την ΣΑΝΠ Ηπείρου.
ΕΙΣ ότι αφορά το ΕΠΑ να σημειωθεί ότι πρόκειται για το ποσό που είχε εγκριθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή γέφυρας Άρτας – Κεραματών μέσω ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), αλλά Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Αρταίων συμφώνησαν να ζητήσουν από τη νυν κυβέρνηση τη μεταφορά του για το νέο έργο και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν πριν τις ευρωεκλογές έκανε πέρασμα από την πόλη μας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ για το εν λόγω έργο η Περιφέρεια έχει μόνο με το επιπρόσθετο ποσό των 2.999.500 ευρώ.
ΕΙΝΑΙ πράγματι σημαντική η εξέλιξη ως προς την δημοπράτηση, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης ενός χρόνιου και πάγιου αιτήματος, που είθε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, όπως προβλέπεται από την σύμβαση με τον ανάδοχο.
ΤΟΤΕ που είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία η «νέα» αποκαλούμενη γέφυρα (1960), σαφώς και η κίνηση των οχημάτων δεν ήταν όμοια με το φορτίο που δέχθηκε με την πάροδο των ετών, και πολύ περισσότερο βέβαια σήμερα, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι είναι «καταπονεμένη».
ΟΧΙ μόνο αυτό, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, καθώς από την έναρξη κατασκευής της έως σήμερα ουδεμία συντήρηση έγινε.
ΑΥΤΟΣ είναι και ο λόγος που στο ίδιο έργο, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στην υφιστάμενη, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση φορέα του καταστρώματός της, ελπίζεται ωστόσο ότι θα γίνουν παράλληλα έλεγχοι και για την ανθεκτικότητα των βάθρων ώστε να εκλείψει κάθε φόβος για την ασφάλειά της.
Η διπλή γεφύρωση κρίνεται αναγκαία διότι άλλαξαν εντελώς τα κυκλοφοριακά δεδομένα, επομένως και η επισφάλεια της υπάρχουσας γέφυρας να απουσίαζε, όφειλαν να πράξουν αυτό που σήμερα επιχειρείται.
ΩΣ εκ τούτου θεωρείται θετικό ότι έστω και καθυστερημένα η πόλη της Άρτας θα αποκτήσει έναν ασφαλή κυκλοφοριακό δίαυλο, όμως εξακολουθούμε να επιμένουμε στην άποψη ότι για την χρηματοδότηση του έργου θα έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εξασφάλισης εξ ολοκλήρου νέου κονδυλίου κι όχι να αφαιρεθεί από το «μαξιλάρι» για τη γέφυρα Άρτας – Κεραματών.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ διότι σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον ο Δήμος Αρταίων, δεν επιτρέπονταν να αποποιηθεί τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για επιπλέον γέφυρες κατά μήκος του Αράχθου στον διάπλου από λίμνη Πουρναρίου έως το Γλυκόριζο.
ΑΝΤΙ να ασκηθεί πίεση για «φρέσκο» χρήμα βρήκαν από τα έτοιμα για την διπλή γεφύρωση, κάτι που συνιστά μέγα λάθος.
ΠΕΡΑΝ αυτού – κατά τη γνώμη μας – αποπνέεται το μήνυμα όχι μόνο της πλήρους ενδοτικότητας, αλλά και της υποχώρησης ενός μελλοντικού σχεδιασμού που ενσωματώνει μέσα του την ανάπτυξη προς όφελος του Δήμου και των πολιτών του ολόκληρης της παρόχθιας έκτασης, δίνοντας μια άλλη φυσιογνωμία, εφάμιλλης των πόλεων που διασχίζονται από ποταμούς.
ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ, λοιπόν, τα 8 εκατ. ευρώ στην αναμονή για την κατασκευή της γέφυρας Άρτας – Κεραματών, θα παρέμενε ζωντανό το όραμα της προοπτικής όχι μόνο της συγκεκριμένης αλλά άλλων τεσσάρων, αν δεν κάνουμε λάθος, που διαχρονικά έχει τεθεί ως αίτημα.
ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ μεν την έναρξη για την αντίστροφη μέτρηση της διπλής γεφύρωσης, διαφωνούμε ωστόσο με τους χειρισμούς για τη συμπλήρωση του ποσού χρηματοδότησης από το κονδύλιο για άλλο σκοπό.



