Πριν περίπου 90 χρόνια ένα δεκατετράχρονο παιδί έφυγε ξυπόλυτο από το σπίτι του στο Ρωμανό Μεσσηνίας για να πάει στα καράβια όπως πολλά παιδιά της εποχής. Μιλάω για τον Μεσσήνιο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος αφού δούλεψε σκληρά απέκτησε δικά του καράβια και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου.
Το όνειρό του, όμως, ήταν η πατρίδα του η Μεσσηνία και ειδικά το χωριό του Ρωμανός. Άρχισε, λοιπόν, να αγοράζει εκτάσεις δίπλα από το χωριό του με προοπτική να κάνει το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο στην Ελλάδα με πολλά γήπεδα γκολφ ώστε να τραβήξει υψηλό τουρισμό. Μετά από 15 χρόνια προσπαθειών, πόλεμο με τους διάφορους αυτόκλητους ψευτο-περιβαντολογικούς σωτήρες, απίστευτη γραφειοκρατία που μετατράπηκε σε 20.000 υπογραφές, κατόρθωσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Την χρονιά, όμως, των εγκαινίων πέθανε από καρκίνο με τόσα που τράβηξε για να ανοίξει το αριστούργημα που λέγεται Costa Navarino.
Σήμερα όλοι οι Μεσσήνιοι πίνουν νερό στο όνομά του γιατί το Costa Navarino αύξησε το ΑΕΠ της Μεσσηνίας κατά 1,5 δις ευρώ, τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας που τώρα λέγεται καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος κατά 900% και ο τουρισμός φέτος στη Μεσσηνία αυξήθηκε κατά 300%. Σημειωτέον ότι μετά το Costa Navarino άνοιξαν άλλα 10 ξενοδοχεία στη Μεσσηνία, τα περισσότερα τετράστερα και πεντάστερα. Αυτά για το τι μπορεί να προσφέρει ένα πετυχημένο ξενοδοχείο σε μια περιοχή.
Τι περιλαμβάνει, όμως, ο νομός Μεσσηνίας και είναι προορισμός; Πρώτα απ’ όλα έχει τρεις καστροπολιτείες, την Πύλο, την Μεθώνη και την Κορώνη, η μία πιο ωραία από την άλλη. Η πρωτεύουσα Καλαμάτα απέχει με τον καινούργιο δρόμο Μορέας μόλις 2:30 ώρες από την Αθήνα, ενώ στην πολυεθνική Καρδαμύλη έκανε το σπίτι του ο διασημότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας Patrick Leigh Fermor.
Η Καλαμάτα είναι από τις λίγες πόλεις που μπορείς να κολυμπήσεις στην παραλία τους και μετά να πιείς καφέ ή να γευματίσεις με το μαγιό. Τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου είναι κρυστάλλινα και καθαρά και προσφέρονται για απίθανες βουτιές. Μετά το μπάνιο τρώμε στις ψαροταβέρνες στη μαρίνα ή στο υπέροχο Ιταλικό «Da Francesco» νοστιμότατο ριζότο με μανιτάρια και απίθανες πίτσες με προσούτο και μοτσαρέλα.
16 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο μετά την βέργα, είναι ένα απίθανο λιμανάκι που λέγεται Κιτριές. Αυτό το λιμανάκι συνδυάζει μπάνιο και φαγητό σε δύο από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της χώρας, τον «Μίμη» και τον «Γαϊτάναρο». Τα χταπόδια λιάζονται στα σύρματα, τα μπαρμπούνια είναι πρωινά και η αστακομακαρονάδα είναι εκ των ουκ άνευ.
Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα της γουρουνοπούλας και την καλύτερη την βρίσκουμε στο παραδοσιακό καφενείο «Πλάτανος» μαζί με πατάτες κυδωνάτες που σιγοψήνονται στο ίδιο ταψί. Εξαιρετικές επιλογές για φαγητό στην Καλαμάτα είναι ο «Βάγιας» με τους φοβερούς κεφτέδες, το οινοπαντοπωλείο «Χρυσομάλλη» που βασίζεται στα ντόπια υλικά, τα χειροποίητα σουβλάκια του «Άρη» με τις επιγραφές από παλιά μαγαζιά της πόλης και το ιδιοσυγκρασιακό μαγειρείο του Κώστα Βασιλειάδη που λέγεται «Του Κώστα». Αφού διασχίσετε την βιομηχανική περιοχή της πόλης ανάμεσα από παλιά συνεργεία και εργοστάσια, ο Κώστας θα σας μυήσει στις γεύσεις του. Μεσσηνιακή καρμπονάρα με ολόκληρο αυγό μάτι πάνω στα μακαρόνια, μουσακά με λαχανικά, κολοκυθοκορφάδες και άλλες γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.
Για ποτό προτείνεται η μπρασερί «Bistroteka» στην κεντρική πλατεία, το Luna lounge μέσα σε μια δροσερή στοά, ενώ τα γλυκά του Αθανασίου, έφτασαν μέχρι τη Νέα Υόρκη. Στην Καρδαμύλη τρώμε στην «κυρά Λέλα» ή στο «Νότο», στην Μεθώνη, στην «Κληματαριά» και στο λιμανάκι της Κορώνης στο «Καγκελάριο», την απίθανη μακαρονάδα με μύδια. Τα περισσότερα από αυτά προϋπήρχαν αλλά ήρθε το project του Costa Navarino και τα απογείωσε.
*Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ