Αν υπάρχει ένα νησί ταυτισμένο με αρχοντιά, αυτό είναι οι Σπέτσες. Ο ομογενής Ανάργυρος ίδρυσε την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο σχολή που λειτουργούσε ως ιδιωτικό κλειστό κολέγιο όπως αυτά στην Ελβετία. Πολλοί επώνυμοι ισχυροί Έλληνες αποφοίτησαν από την Αναργύρειο σχολή Σπετσών. Χαρακτηριστικά τα εγκαίνια του σχολείου έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το γλυκό που χαρακτηρίζει τις Σπέτσες, αυτό είναι το αμυγδαλωτό. Τα καλύτερα τα βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία «Πολίτης» και «Κλήμης». Μια από τις ωραιότερες ώρες της ημέρας στις Σπέτσες είναι να κάθεσαι στην Ντάπια (αμυντικός προμαχώνας στο λιμάνι) και να πίνεις τον καφέ σου στα καφέ «Porto», «Ντάπια» αλλά και στο παραδοσιακό καφενείο που έχει ιστορία 150 ετών.
Οι Σπέτσες έχουν δυνατή αγορά στον δρόμο παράλληλα με το λιμάνι με πολύ ωραίες μπουτίκ αλλά και καταστήματα δώρων. Για τις κυρίες λέω ότι δεν έχω δει ωραιότερα καφτάνια πουθενά, εκτός από τα μαγαζιά των Σπετσών.
Δεν νοείται επίσκεψη στις Σπέτσες, χωρίς ξενάγηση στο σπίτι της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Ο τελευταίος απόγονός της, θα σας κάνει ξενάγηση και θα σας πει όλη την ιστορία της ηρωικής Μπουμπουλίνας.
Καθισμένος το απόγευμα στο καφέ του αριστοκρατικού ξενοδοχείου «Ποσειδώνιον» που μοιάζει με αυτά της Κυανής Ακτής βλέπεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα. Άλλο πολύ καλό ηλιοβασίλεμα είναι και στο μαγαζί σύμβολο των Σπετσών «Ορλώφ» στο οποίο μπορείτε να βρείτε και υπέροχες θαλασσινές μακαρονάδες.
Η διαδρομή Ποσειδώνιο – παλιό λιμάνι με αμαξάκι είναι εκ των ουκ άνευ. Στην διαδρομή ρωτήστε τον αμαξά πού γυρίστηκε η ταινία του Αρτινού Ντίνου Δημόπουλου «Τζένη Τζένη» με τους υπέροχους Παπαγιαννόπουλο, Μπάρκουλη και φυσικά την Τζένη Καρέζη.
Το νησί δεν φημίζεται για τις παραλίες του στις οποίες πας με θαλάσσιο ταξί ή ποδήλατο. Οι πιο διάσημες είναι το Καΐκι και η Αγία Μαρίνα με τα αντίστοιχα beach bar και οι απόμερες Ξυλοκέριζα, Ζογεργιά και Αγία Παρασκευή.
Το καλύτερο ψάρι το τρώμε στην βεράντα του «Πάτραλη», στο «Νερό της αγάπης» και στον «Καπελογιάννη». Όλοι θα σας προτείνουν τον «Ταρσανά» στο παλιό λιμάνι αλλά εγώ το βρήκα ακριβό για το φαγητό που προτείνει.
Στο ιστορικό «Ορλώφ» πιάστε θέση στην υπέροχη βεράντα και φάτε δίπλα σε εστεμμένους ή μη που έχουν σπίτια στην απέναντι Ριβιέρα που αρχίζει από το Πόρτο Χέλι. Το μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς είναι το καλύτερο πιάτο του.
Για τους ανήσυχους που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς ξενύχτι προτείνουμε το «Θρούμπι», το «Χονολουλού» και το cult «Stavento». Η θρυλική «Brachera» λέγεται πλέον «Adore» και συνεχίζει να ξενυχτάει. Αν θέλετε να λικνιστείτε μέχρι το πρωί υπάρχει και το «Bikini».
Πολύ ωραίο ξενοδοχείο είναι και τα «Νησιά» ενώ τα γεγονότα που σημαδεύουν το νησί είναι το Spetses Marathon, το ράλι με τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και φυσικά η Αρμάτα. Τι είναι ακριβώς η Αρμάτα; Είναι η αναπαράσταση της ένδοξης ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε στις 8 Σεπ-τεμβρίου του 1822 και έχει καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν τη νίκη τους στην Παναγία χτίζοντας το εκκλησάκι Παναγιά Αρμάτα επειδή σύμφωνα με την παράδοση βοήθησε τους Έλληνες να κατατροπώσουν τον Τούρκικο στόλο.
Πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη έρχεται στις Σπέτσες αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να δει την πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Η γιορτή ολοκληρώνεται με πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.
Το καλύτερο εστιατόριο των Σπετσών δεν είναι ακριβώς στις Σπέτσες, αλλά πρέπει να περάσετε απέναντι στην Κόστα και αναζητήσετε το χωριό Ηλιόκαστρο Ερμιόνης. Εκεί η Γαλλίδα Μαριβόν έχει φτιάξει το εστιατόριο με τα πιο περιζήτητα τραπέζια στην περιοχή. Ο άντρας της που είναι Έλληνας ψήνει εκπληκτικά κρέατα στα κάρβουνα ενώ για να φάτε κόκορα κρασάτο και αρνί στα ξύλα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο μία μέρα πριν. Τα γαλλικά ορεκτικά της Μαριβόν απλά δεν παίζονται και είναι ο βασικότερος λόγος της επίσκεψης εκεί.
Σπέτσες λοιπόν, η χαμένη αριστοκρατία της Ελληνικής αστικής τάξης που πήγε να δημιουργηθεί στα προπολεμικά χρόνια στην Σύρο, στην Αθήνα, στην Πάτρα και στον Βόλο. Μετά άρχισε η εσωτερική μετανάστευση με τα γνωστά αποτελέσματα.
*Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής