ΠΟΛΥ σωστά οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέτα, Κομποτίου και Κολομοδίων συσχετίζουν το μέλλον του πρωτογενούς τομέα με τον φυσικό πλούτο της περιοχής, αλλά και με τη λήψη αποφάσεων για έργα υποδομής προς αυτή την κατεύθυνση.
ΕΙΝΑΙ κάτι που όχι μόνο αυτοί αλλά σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος του νομού θέτει σε κάθε ευκαιρία, με την ελπίδα ότι τελικά θα ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές αρχές ώστε να δραστηριοποιηθούν από την πλευρά τους με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για άσκηση πιέσεων προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
ΤΟ αίτημα αυτό οι τρεις Σύλλογοι επαναδιατύπωσαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Νικ. Σκουφά, Κώστα Παπασιώζο, με αφορμή τα προβλήματα, που όπως ειπώθηκε, ταλανίζουν τον αγροτικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό τομέα.
ΑΝΑΜΕΣΑ στα άλλα ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη λίμνη Πουρναρίου, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει «έγκλημα» η εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού όχι μόνο εναντίον των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της αγροτικής παραγωγής.
ΥΠΟΝΟΩΝΤΑΣ προφανώς ότι τα υδάτινα αποθέματα, εφόσον αξιοποιηθούν, θα λύσουν το πρόβλημα της άρδευσης του κάμπου αλλά και των ημιορεινών περιοχών.
ΚΑΙ για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο, διότι η αποσπασματική κατασκευή του μπορεί μεν να επιφέρει κάποιο όφελος, όμως δεν προσφέρει συνολική λύση.
ΟΠΩΣ, επίσης, ουσιαστική για την άρδευση καλλιεργειών στα ημιορεινά μπορεί να καταστεί η κατασκευή του Φράγματος Κομποτίου και αρδευτικών δικτύων, θέμα το οποίο είχε βρεθεί επί τάπητος με πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτή του νομού Γιώργου Στύλιου πριν τις εθνικές εκλογές του 2023.
ΓΙΑ το συγκεκριμένο έργο είχε γίνει λόγος περί επικαιροποιημένης μελέτης εντός του 2023, που είχε εκπονηθεί το 2014.
ΜΕ το Φράγμα αυτό, του οποίου ο ταμιευτήρας – όπως είχε λεχθεί – ανέρχεται σε 16.315.000 κυβικά νερού, προβλέπεται η άρδευση 29.900 στρεμμάτων σε περιοχές οικισμών Πέτα και Κομποτίου, σε μικρή έκταση του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και σε εκτάσεις του Δήμου Αμφιλοχίας (1.000 στρέμματα βορείως του Μενιδίου).
ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι ο ταμιευτήρας Κομποτίου έχει μελετηθεί για να κατασκευαστεί επί του ποταμού Κομποτέϊκου (όριο μεταξύ Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας) και πως η θέση του Φράγματος βρίσκεται 4,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κομποτίου.
ΑΠΟ τότε που πραγματοποιήθηκε αυτή η σύσκεψη υπό την παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαϊωαννίδη έως σήμερα καμία νέα εξέλιξη δεν έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον επισήμως.
ΑΣ ελπίσουμε ότι η περιοχή δεν θα παραμείνει μόνο επί των σχεδίων επί χάρτου.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ πως σε μεγάλο μέρος αυτών των εκτάσεων καλλιεργούνται ελιές, οι οποίες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας απειλούνται σοβαρά και πως σε συνδυασμό με την ακαρπία επί δύο συνεχόμενα χρόνια, οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των παραγωγών είναι δραματικές.
ΕΧΟΥΝ, λοιπόν, απόλυτο δίκιο οι Αγροτικοί Σύλλογοι που αναδεικνύουν ξανά και ξανά το μείζον θέμα της άρδευσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις συνεπακόλουθες απώλειες από την κλιματική αλλαγή.
ΘΑ εισακουστούν άραγε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ