Αλλο ένα επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Άρτα καταμεσής του Ιουνίου την χρονιά που τρέχει, σε σχέση με το παρελθόν.
Ο λόγος αυτή τη φορά για το πανελλήνιο συνέδριο καρδιολογίας που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Στις 14 και 15 Ιουνίου οι Αρτινοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες αυτού του συνεδρίου με μεγάλη απήχηση και ενδιαφέρον που πλαταίνει κι άλλο τους πλέον διευρυμένους επιστημονικούς ορίζοντες για την πόλη μας.
Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Χώροι φιλοξενίας ήταν το υπέροχο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» και η αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς». Θέ- μα του: Γνωρίζοντας το παρόν και κοιτάζοντας το μέλλον. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Λάμπρος Μιχάλης, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της 2ης καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του. Ο οποίος τόνισε και προσδιόρισε το μέλλον με τον απλό τίτλο, καινούριες μέρες όσον αφορά την καρδιολογία. Ο ρόλος του γιατρού, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί στο μέλλον να κρατήσει στους τόπους του, τους ασ- θενείς. Δεν θα είναι απαραίτητη η μετακίνηση του πληθυσμού για την ίασή τους. Παρακινδυνευμένα τολμηρή η άποψή του, για μας τους μη γνωρίζοντες. Μας έκανε εντύπωση ο ισχυρισμός ότι όποιος έρχεται για τουρισμό στην περιοχή μας, κάθε καρδιολογικό πρόβλημα μπο- ρεί επάξια να αντιμετωπισθεί.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πόλη, η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και να διοργανώσει μεγάλα και κύρια γεγονότα, ανοίγοντας το δρόμο για τον ιατρικό τουρισμό. Τόσο οι σύνεδροι, αλλά και οι πολίτες που παρακολούθησαν τις εργασίες εξεπλάγησαν απόλυτα για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιοαγγειακών ασθενειών με την πρόοδο της επιστήμης.
Ένα ακόμα μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ο καρδιολόγος κ. Νικόλαος Ζώης γεννημένος και μεγαλωμένος στην Άρτα, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ανέπτυξε ενδιαφέρουσες απόψεις για το πως μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά σήμερα ώστε να μη νοσήσει.
Αναφέρθηκε στην καινοτομία στη θεραπευτική και σε όλες τις πτυχές της καρδιολογίας. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η καρδιά μας σήμερα αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από το παρελθόν, αλλά η ίαση είναι ευκολότερη. Οι τρόποι διάγνωσης είναι πολλοί περισσότεροι, καθόσον η τεχνολογία αιχμής διερευνά τις λεπτομέρειες, και πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, αλλά και το είδος της θεραπείας.
Με αφορμή αυτό το συνέδριο δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα να μπει η Άρτα στον συνεδριακό τουρισμό και εξέφρασε την επιθυμία να γίνει η αρχή τέτοιων εκδηλώσεων για το μέλλον της πόλης. Το τρίπτυχο που έχει σχέση με την διακοπή του καπνίσματος, τον περιορισμό της καθιστικής ζωής και την άσκηση μπορεί να περιορίσουν τους κινδύνους των νοσημάτων της καρδιάς.
Στο συνέδριο δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους συνέδρους. Αναφορά έγινε στην unifarma και την επίσης συντοπίτισσά μας κ. Τσέτη που ανέλαβε με την χορηγία της την διεξαγωγή του συνεδρίου.
*Ο Νικόλαος Καραδήμας είναι συγγραφέας με καταγωγή από την Άρτα