Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο που θα μπορούσε να «φέρει» ένας/μία συγγραφέας. Κατά γενική ομολογία όλα έχουν ήδη ειπωθεί. Είναι ίσως η «ματιά» κάθε φορά που διαφοροποιεί το θέμα.
Η πρόθεση της Σύλβα Γάλβα και γενικά ο στόχος ενός λογοτεχνικού κειμένου είναι να μπορέσει να σε πάει κάπου. Να σε οδηγήσει σε μια σκέψη, σε μια κατάσταση, σε μια προβληματική, αγγίζοντάς σε. Ο καθένας γράφει με έναν τρόπο διαφορετικό, ανάλογα με τα βιώματα και τα διαβάσματά του. Όλα αυτά που τον παρακινούν. Το ύφος γραφής είναι κάτι που ανακαλύπτεις γράφοντας. Από την άλλη, το πόσο ειλικρινής θα είσαι όσο γράφεις είναι μια πιο δύσκολη εσωτερική διεργασία.
Οι «Θεατές και δράστες» είναι μια συλλογή διηγημάτων της Σύλβα Γάλβα μέσα από την οποία προσπάθησε να μιλήσει για τη μοναξιά, για την ενδοοικογε- νειακή βία, για το σημερινό άγχος, για το μπούλινγκ, για την παιδεραστία, για την υιοθεσία, για τον πρώτο έρωτα, για την αυτοκτονία, για τον θάνατο, για την απώλεια, για τη Μνήμη, για τις ξαφνικές απολύσεις στις επιχειρήσεις, για τον κυνηγό και λύκο μαζί, για τους στίχους της Πολυδούρη, για τα σύννεφα που κοκκίνησαν σαν αίμα, για το κόκκινο φόρεμα που αιμορραγεί, για τις μαύρες ιστορίες του πολέμου στο σκοτάδι, για τους περίεργους και μυστήριους τύπους, για την κλοπή στο ψιλικατζίδικο και τους υπόπτους της κλοπής, για το γεροντάκι στο Μαρόγλειο Ίδρυμα, για το θησαυρό που είχε μέσα το παλιό στρώμα, για το τετράγωνο κομμάτι του ουρανού με τα άστρα που φαίνεται μέσα από την φυλακή, για το κόκκινο κουτί γεμάτο μικρές σοκολατένιες καρδιές για τις σκούρες, γυαλιστερές ελιές σοκολατένιες και το φρούριο από σοκολάτα.
Οι ήρωες των διηγημάτων, δράστες και θεατές, τσακίζονται, ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, που αναζητούν διαρκώς τον εαυτό τους. Που μπορούν να θέτουν τον εαυτό τους στο περιθώριο. Που για λόγους δικούς τους, το επιλέγουν.
Με αργούς, αλλά όχι βαρετούς ρυθμούς και γεμάτα από συνηθισμένα που γίνονται ασυνήθιστα, το «Θεατές και δράστες» είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα, βαθιά συμπονετικό, όμορφα γραμμένο με μυθοπλαστική δεξιοτεχνία, εξυπνάδα και χιούμορ. Τα συμβάντα και τα σχόλια, ανάλογα με τον αφηγητή, εμφανίζονται άλλοτε αντιθετικά, άλλοτε φτιασιδωμένα ή τσαλακωμένα. Οι διακρίσεις μεταξύ γεγονότος και φανταστικού συσκοτίζονται ηθελημένα. Άλλωστε, όπως γράφει η Σίλντς, «Ζούμε στην εποχή του ντοκιμαντέρ. Λες και οι πληροφορίες δεν είναι ποτέ αρκετές». Διαβάστε το.
Ποιά είναι. Η Σύλβα Γάλβα (φωτο) γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου και ζει. Είναι εκπαιδευτικός και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την ποίηση. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.