ΠΡΟΣΤΙΜΟ ύψους 181.871 ευρώ επιβλήθηκε ύστερα από εισήγηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Ηπείρου για το γεγονός ότι το Νοέμβριο 2022 στέρεψε ο Λούρος ποταμός, θέμα το οποίο προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις με τις ευθύνες πριν δυό χρόνια να διαχέονται ένθεν κακείθεν.
Στο πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος γίνεται αναφορά σε σημαντικές παρεμβάσεις, με την πρώτη να επισημαίνεται ότι τα έργα εκτελέστηκαν χωρίς περιβαλλοντική άδεια. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης – επισημαίνεται – κατασκευάστηκαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια κατά παράβαση όσων προβλέπει η νομοθεσία.
Η δεύτερη παράβαση αφορά στην πραγματοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης της κοίτης με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Τα έργα από την γέφυρα Ζήτα μέχρι την μεταλλική γέφυρα Κουκλεσίου – προστίθεται – καθώς και στην περιοχή Μπαλαμπάνη – Καλαμαρά, εκτελέστηκαν με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης στα σημεία που έγιναν οι επεμβάσεις, την προσωρινή διακοπή ροής των υδάτων σε τμήμα του ποταμού 10 χιλιομέτρων περίπου, με συνεπακόλουθο την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και ειδικά την απώλεια της πανίδας και της ιχθυοπανίδας.
Η έκθεση δικαιώνει τον Δήμο Δωδώνης, που ήταν ο πρώτος ο οποίος ανέδειξε το θέμα καταστροφής του Λούρου, αποδίδοντας την ευθύνη στα έργα που εκτελούνται στην κοίτη του, κάτι που με έμφαση είχε υποστηρίξει ο και νέος δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης. Το θέμα, εν τω μεταξύ, είχαν παρακολουθήσει στενά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά την προηγούμενη περιφερειακή θητεία. Η Λαϊκή Συσπείρωση μάλιστα κατέγραψε βίντεο παρουσιάζοντας ολόκληρο οδοιπορικό που προκάλεσε αίσθηση.
Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν αποδώσει το γεγονός ότι στέρεψε ο ποταμός με την ανομβρία του Νοεμ- βρίου 2022. Ήταν τότε που χιλιάδες νεκρά ψάρια προκάλεσαν σοκ στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και την πανελλήνια κατακραυγή.
Την διαπίστωση των υπηρεσιών ότι αιτία που στέρεψε ο Λούρος ήταν η λειψυδρία, διέψευσαν οι μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέρες πριν την έναρξη των εργασιών από την Περιφέρεια, στον ποταμό έτρεχε κανονικά νερό.
Από τη στιγμή που οι εργασίες διακόπηκαν άρον – άρον μετά τις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης, η ροή άρχισε να αποκαθίσταται και να επανέρχεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο περιφερειάρχης για το πρόστιμο

Μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον ποταμό Λούρο.
Απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, είπε: «Μετά από καταγγελία δημάρχου (εννοεί τον Χρήστο Ντακαλέτση Δωδώνης) ήρθαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι του κράτους, σε ποτάμια της περιοχής… Τι ποτάμια… Το ένα λίγο μεγαλύτερο, το άλλο μικρότερο… Στο ένα δεν διαπίστωσε τίποτα, στο άλλο είπε πρόστιμο 180 χιλιάδες. Αυτό το θέμα πρέπει να τελειώνει. Ή είμαστε εμείς υπεύθυνοι ή δεν μπορεί να ανακατεύονται όλες οι υπηρεσίες. Ήρθαν και τι λένε… λένε ότι ήταν σπάνια τα ψαράκια και μπορεί να τα χαλάσαμε. Απίθανα πράγματα…».

Στέφανος Ζούμπας: Η Περιφέρεια να είναι πιο προσεκτική

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο περιφερειακός συνδυασμός «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα.
Αναφέρει: «Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά, η παράταξή μας επιβεβαιώθηκε για τις θέσεις της στους αδέξιους χειρισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου όσον αφορά τις εργασίες στην κοίτη του Λούρου ποταμού που είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή ροής των υδάτων σε μεγάλο τμήμα του.
Το πρόστιμο των 181.000 ευρώ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και παρά το απολογητικό υπόμνημα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι οριστικό. Η οριστική έκθεση και η πράξη βεβαίωσης της παράβασης κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η παράβαση της νομοθεσίας εκτέλεσης του έργου, καθώς και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελούν τις δύο πιο σημαντικές παραβάσεις επιμερισμού του προστίμου στην για την καταστροφή στον Λούρο ποταμό.
Η Περιφέρεια και ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχουν υποχρέωση να είναι πιο προσεκτικοί, να σέβονται την νομοθεσία και να μην πράττουν κατά το δοκούν. Η προστασία και η ανάδειξη του μοναδικού περιβάλλοντος της Ηπείρου οφείλει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στις πολιτικές όλων μας γιατί στο τέλος τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες χωρίς να τους αξίζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ