ΕΙΝΑΙ καίρια, νομίζουμε, η παρέμβαση της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο για το θέμα που αφορά το δημογραφικό.
Η παρέμβαση γίνεται με επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και την Περιφερειακή Αρχή, ζητώντας απαντήσεις, πρώτον για τις προτάσεις στην ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) για το εθνικό σχέδιο δράσης περί του συγκεκριμένου θέματος, δεύτερον, για το ποιες περιοχές βρίσκονται σε αυξημένο δημογραφικό κίνδυνο και τρίτον, και σημαντικότερον, αν η Περιφέρεια έχειυποβάλει αίτηση για λήψη τεχνικής βοήθειας στο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
ΑΠΟ ότι μπορούμε να αντιληφθούμε, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», έλαβε αυτή την πρωτοβουλία απ’ αφορμή ακριβώς αυτό το πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «Talent Booster Mechanism», μέσω του οποίου χαρτογραφήθηκαν Περιφέρειες της Ευρώπης που βρίσκονται σε κίνδυνο ταχείας συρρίκνωσης εργατικού δυναμικού, με χαμηλά ποσοστά πληθυσμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φυγής των νέων.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κατέταξε την χαρτογράφηση σε δύο κατηγορίες: Τις κόκκινες περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη έντονο πρόβλημα και τις κίτρινες που εκτιμάται ότι σύντομα θα περιέλθουν στην ίδια κατάσταση.
ΝΑ σημειωθεί ότι στην κίτρινη κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η Ήπειρος και προστίθενται Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το «Κοινό των Ηπειρωτών», σε συνέχεια πρόσφατης πρόσκλησής της, ενέκρινε τις αιτήσεις των Περιφερειών Πελοποννήσου (κόκκινη κατηγορία) και Θεσσαλία (κίτρινη) σε προγράμματα άμεσης τεχνικής υποστήριξης για την ανάλυση των στοιχείων, προτεινόμενων λύσεων και ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΚΑΤΙ δηλαδή που θα μπορούσαν ήδη να είχαν κάνει – διαχρονικά – οι κυβερνήσεις οι οποίες έβλεπαν μεν αυτόν τον κίνδυνο πλην όμως σφύριζαν αδιάφορα, επιχειρώντας σήμερα με καθυστέρηση να αναπτυχθεί προς τούτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
ΕΣΤΩ και καθυστερημένα είναι καλοδεχούμενο, με την παρατήρηση ωστόσο ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά μόνο αν αναζητηθούν και καταπολεμηθούν στη ρίζα τους οι αιτίες που προκαλούν τον κίνδυνο.
ΚΑΙ μια από τις πιο σοβαρές είναι η εργασία, ξεκινάς δηλαδή από εκεί που δημιουργήθηκε το κακό και επιχειρείς να το τιθασεύσεις.
Η μετανάστευση συντελέστηκε διότι κατά μείζονα λόγο οι άνθρωποι οδηγήθηκαν προς ανεύρεση εργασίας αλλά και για μια καλύτερη ζωή τόσο στο εξωτερικό όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να επέλθει η ερήμωση της υπαίθρου.
ΤΟΣΟ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε εγχώριο επίπεδο, ελπίζεται ότι θα θελήσουν να αγγίξουν την ουσία κι όχι να το δουν επιδερμικά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αντιμετώπισης του κινδύνου.
ΟΣΟ για την επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση, διότι πράγματι το συγκεκριμένο είναι – κατά τη γνώμη μας – το μείζον θέμα για την Ήπειρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ