Ασφυκτικά γεμάτες ήταν όλες οι αίθουσες του Επιμελητηρίου Άρτας και πολλοί ακόμα, στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι, που κάθισαν στα σκαλιά και στις πόρτες για να παρακολουθήσουν την ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη των καρδιοπαθειών που συνδιοργάνωσαν η Β` Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας, υπό την αιγίδα της η Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Εκδήλωση που ήταν ενταγμένη στον κύκλο «Ημέρες ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανεπάρκεια», υπό το σύνθημα «Νιώσε την καρδιά σου…».
Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Καρδιολογίας και επικεφαλής της Β` Καρδιολογικής Κλινικής Λάμπρος Μιχάλης που έθεσε το πλαίσιο με το δικό του λιτό και αυστηρά επιστημονικό τρόπο για την καρδιά. Αναφέρθηκε στις σημερινές επεμβάσεις και παρεμβάσεις και εστίασε στο αύριο της Καρδιολογίας που σε συνδυασμό με την τεχνολογία και τις έξυπνες ατομικές και νοσοκομειακές συσκευές θα φέρουν – όπως είπε – επανάσταση στον τρόπο πρόληψης διάγνωσης και επέμβασης στην καρδιολογία.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η καθηγήτρια Καρδιολογίας Αικατερίνη Νάκα με θεματική για την καρδιακή ανεπάρκεια και τους τρόπους πρόληψής της. Η παρουσίασή της ήταν εξαιρετική καθώς με τον άμεσο, εκλαϊκευμένο και παραστατικό λόγο της, έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη σημασία και την σπουδαιότητα της πρόληψης. Τα στοιχεία που παρέθεσε… έκοψαν την ανάσα στους ανυποψίαστους. Όπως ανέφερε, οι καρδιοπάθειες που αποτελούν την πιο σκληρή και διαρκώς ογκούμενη μορφή πανδημίας του σύγχρονου κόσμου, προκαλούν την πρώτη αιτία θανάτου και πως οι καρδιοπαθείς είναι περίπου το 3% του πληθυσμού. Μίλησε για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έμφαση στην υποτυπώδη σήμερα Πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην εξατομικευμένη πρωτοβουλία κάθε ατόμου ώστε να ελέγχει σε τακτά διαστήματα τους σωματικούς δείκτες του. Τέλος, παρουσίασε τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εκδήλωση της νόσου περί την καρδιά και συνέστησε λελογισμένη άσκηση, διατροφή και απο- φυγή άγχους, αλκοόλ και τσιγάρου.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ειδικευόμενοι γιατροί στην Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που έλκουν την καταγωγή τους από την Άρτα. Κα- θόλου τυχαίο καθώς ο κ. Μιχάλης έχει ως σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής του και στην «παραγωγική» σχολή της Β’ Καρδιολογικής, πάντα υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί από το νομό. Και κάποιοι από αυτούς που πέρασαν από εκεί διαπρέπουν ακολουθώντας το δικό τους δρόμο.
Επίσης, δεν είναι άσχετο ότι ο κ. Μιχάλης στα μέσα Ιουνίου, διοργανώνει μεγάλο καρδιολογικό συνέδριο και πάλι στην Άρτα με τη συμμετοχή των πλέον γνωστών καρδιολόγων στην Ελλάδα.
«Αρτηριακή υπέρταση» ήταν η ενότητα που ανέπτυξε ο ειδικευόμενος καρδιολόγος Ηλίας Γκαρτζονίκας. Την παρουσίαση της κολπικής μαρμαρυγής έκανε ο επίσης ειδικευόμενος καρδιολόγος από την Άρτα Σπυρίδων Σιώρος. Τέλος, η Ηλέκτρα Στάμου αναφέρθηκε στο ρόλο της άσκησης στην πρόληψη και διαχείριση νοσημάτων καρδιάς.
Ακολούθησαν «ριπές» ερωτήσεων από το κοινό που επιμήκυναν χρονικά την εκδήλωση έως αργά το μεσημέρι της Κυριακής. Ερωτήσεις ουσιώδεις που ανανέωναν το ενδιαφέρον των ομιλητών αλλά και του κοινού. Στοχευμένη δήθεν ερώτηση – έναυσμα για ξεκαθάρισμα – έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρ- τας Βαγγέλης Χαρμπής περί του τρόπου και του χρόνου άθλησης καθώς και των φυσικοθεραπειών. Η απάντηση ήταν ότι ειδικά για όσους πάσχουν από κάποια νοσήματα πρέπει να γίνεται με την υπόδειξη και πάντως την συνεργασία των γιατρών.