Θύελλα αντιδράσεων από Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων για τις αποσπάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πόσες από την Άρτα και από όλη την Ήπειρο
ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων όλης της χώρας προκαλεί η διαταγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μετατάξεις από την περιφέρεια σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Στην Ήπειρο οι Ενώσεις και των τεσσάρων Αστυνομικών Διευθύνσεων ένωσαν τις δυνάμεις τους, υποδεχόμενες την περασμένη Τετάρτη με έντονες διαμαρτυρίες μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο.
Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «ελάτε να δείτε που μάς οδηγείτε», με τις διαμαρτυρίες να κορυφώνονται με πορεία προς την Περιφέρεια και εν συνεχεία προς τα γραφεία της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής Μαρίας Κεφάλα, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους για κλιμάκωση των κινητο- ποιήσεων. Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Λαός και αστυνομία η δύναμη είναι μια», «Είμαστε και μεις λαός φτάνει πια ο εμπαιγμός», «Οι ένστολοι ποτέ δεν επαιτούνε, αξιοπρέπεια μόνο ζητούνε».
Οι τόνοι, εν τω μεταξύ, ανέβηκαν ακόμα περισσότερο καθώς από τον υφυπουργό δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα για άρση της διαταγής που αφορά τις αποσπάσεις. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών υπέβαλε μηνύσεις για αντισυνταγματικότητα της τελευταίας τρο- πολογίας που ψηφίστηκε για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή. Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποίησε μεγάλη κινητοποίηση στο Σύνταγμα, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και τα προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων απ’ όλη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία και των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ηπείρου.
Οι αποσπάσεις από Άρτα και Ήπειρο
Σύμφωνα με επικοινωνία του «Τ» με συνδικαλιστές των Ενώσεων και στο ερώτημα για τον αριθμό μεταταχθέντων, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας αποσπάστηκαν ήδη οκτώ αστυνομικοί και από όλη την Ήπειρο θα πρέπει να ξεπερνούν τους 50.
Αυτό που εξάλλου υπογραμμίστηκε με έμφαση είναι ότι οι αποσπάσεις έγιναν παρά τη θέλησή τους, γεγονός που ενέτεινε την οργή τόσο των ίδιων όσο και των συναδέλφων τους. Η μετακίνησή τους έγινε την Τρίτη του Πάσχα και στις νέες τους θέσεις θα παραμείνουν για τρεις μήνες. Οι αποσπάσεις ξεκινούν από τους αστυφύλακες και φτάνουν μέχρι το βαθμό του υπαστυνόμου.
Μπαίνουν και μέσα
Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής είναι και η οικονομική πλευρά, καθότι οι αποσπασθέντες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους τόσο για τη διαμονή όσο και για την διατροφή τους.
Σε καθένα εξ αυτών δίνονται 900 ευρώ το μήνα για διανυκτέρευση συν 26 ευρώ την ημέρα για εκτός έδρας. Αυτά τα χρήματα ισοδυναμούν με 56 ευρώ ημερησίως. Επικοινωνώντας οι Ενώσεις Αστυνομικών με τις αντίστοιχες των ξενοδοχείων στην Αθήνα έλαβαν την απάντηση ότι σε ένα στοιχειωδώς ανθρωπίνων συνθηκών ξενοδοχείο η μέση τιμή ανέρχεται στα 100 ευρώ για μια διανυκτέρευση. Επομένως κάνοντας τους υπολογισμούς, μόνο για την διαμονή σε ξενοδοχείο θα χρειαστεί να βάλουν από την τσέπη τους 44 ευ-ρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φαγητό. Με λιγότερο από 20 ευρώ την ημέρα στην Αθήνα μάλλον είναι αδύνατο να ζήσει κάποιος. Άρα τα ατομικά τους έξοδα φτάνουν στα 64 ευρώ.
Για τις Ενώσεις Αστυνομικών που βρίσκονται δίπλα στους αποσπασθέντες, κατανοώντας ταυτόχρονα πλήρως τις ανάγκες τους, αυτό είναι κάτι που αποτελεί σημείο αιχμής αλλά και αιτία σκληρότατου «πολέμου». Και έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, διότι πλην των άλλων αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Γιατί δεν μπορεί για όλους τους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου να δίνονται για διανυκτέρευση και εκτός έδρας 80 ευρώ και στους αστυνομικούς μόνο 56 ευρώ!
Απ’ ότι μάς αναφέρεται ψηφίστηκε μεν η εναρμόνιση και για τους ίδιους με το αντίστοιχο ποσό των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όμως με τροπολογία στη Βουλή μετά τη διαταγή για τις αποσπάσεις, με το πρόσχημα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα, ψηφίστηκε την Τετάρτη του Πάσχα να δοθούν 30 ευρώ για την κάθε διανυκτέρευση. Την τροπολογία αυτή οι Ενώσεις Αστυνομικών χαρακτήρισαν «ντροπολογία».
Αντί αποσπάσεων γιατί όχι προσλήψεις;
Εκτός από την κοινωνική αναλγησία έναντι των αποσπασθέντων αστυνομικών, η συγκεκριμένη διαταγή απαξιώνει εντελώς τις περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, για να μην πούμε ότι τις διαλύει κιόλας.
Η αντίληψη ότι η εγκληματικότητα διακρίνεται για τα χωροταξικά της χαρακτηριστικά αν μη τι άλλο φανερώνει σύγχυση αλλά και πανικό. Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που επαίρε- ται για τους θετικούς οικονομικούς δείκτες της πολιτικής της και δεν είναι η ίδια που διαφημίζει τις αξιολογήσει των διαφόρων οίκων, που καθώς υποστηρίζει κατατάσσουν τη χώ- ρα μας μεταξύ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις; Τότε τί της στοιχίζει να διαθέσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για να αντιμετωπίσει το φλέγον θέμα της εγκληματικότητας που προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διασ- τάσεις; Και φυσικά όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά σ’ όλη την Ελλάδα. Κι αν όχι στον «πόλεμο» κατά τις εγκληματικότητας τότε σε τί;
Καλλιεργεί την ανασφάλεια
Γίνεται φανερό ότι με τέτοιες διαταγές δεν πετυχαίνει απολύτως τίποτε. Διότι, πρώτον το έγκλημα δεν θα διαρκέσει μόνο τρεις μήνες, διάστημα για το οποίο γίνονται οι αποσπάσεις. Δεύτερον, ένας αστυνομικός που υπηρε- τεί στην περιφέρεια είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του καθήκοντος σε κρίσιμες αποστολές, για τον απ- λούστατο λόγο ότι μπορεί και να μην έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Τρίτον, το πεδίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι άγνωστο και ως εκ τούτου στοιχειωδώς αδύνατο να το γνωρίσει σε τρεις μήνες. Τέταρτον, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Πέμπτον και σημαντικό- τερον, όταν κάτι γίνεται παρά τη θέληση του υπόχρεου για απόσπαση δεν έχεις να περιμένεις και τόσο πολλά…
Το μόνο που πετυχαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το ξεσπίτωμα του αστυνομικού, την ανατροπή της οικογενειακής του ισορροπίας και κυρίως βέβαια την πλήρη αποδυνάμωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Ελληνικής περιφέρειας.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι υποψίες των συνδικαλιστών της αστυνομίας ότι η συγκεκριμένη διαταγή δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή και πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι αντί του κλίματος ασφάλειας να εμπεδώσει το κλίμα της ανασφάλειας.
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και κατά δεύτερο λόγο η Θεσσαλονίκη, είναι και οι υπόλοιπες Περιφέρειες, νομοί, Δήμοι και χωριά. Των οποίων φυσικά οι κάτοικοι επιθυμούν να ζουν εν ειρήνη.
Συντελείται “έγκλημα” εις βάρος των αστυνομικών
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πρέβεζας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Κώστας Μπάρκας.
Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το πολιτικό του γραφείο, τονίζεται: «Οι αστυνομικοί εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στην πρόσφατη μείωση του επιδόματος διανυκτέρευσης των αποσπασθέντων συναδέλφων τους σε τρεις υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΥ η σχετική τροπολογία κατατέθηκε τη νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας και σ’ αυτή προβλέπεται μείωση από 80 σε 30 ευρώ της αποζημίωσης διανυκτέρευσης των αποσπασθέντων αστυνομικών σε τρεις υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Η Ομοσπονδία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της “κάλεσε τους αρμοδίους να μην αποτολμήσουν να διαπράξουν ένα έγκλημα εις βάρος της αξιοπρέπειας των συναδέλφων μας, αλλά και της εσωτερικής έννομης τάξης του σώματος”.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη 14 Μαΐου το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ είχε συνάντηση με τον Κώστα Μπάρκα για να τον ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους, τα οποία “δεν προωθούνται στη Βουλή προς επίλυση είτε βαλτώνουν στα γραφεία των επιτελικών υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας” όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπάρκας δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό τους στα δίκαια αιτήματά τους και έτσι βρέθηκε κοντά τους αποδεικνύοντας και εμπράκτως τα λεγόμενα του».