Σαν παρακατιανούς… χωριάτες αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ τους αγρότες-ελευθέρους επαγγελματίες.
Καίτοι όλοι οι απασχολούμενοι είναι ενταγμένοι στο ίδιο Ταμείο (ΕΦΚΑ) και οι συντάξεις όλων (πρέπει να) διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και ύψος των εισφορών που πληρώνουν, οι αγρότες έχουν υποβιβαστεί στη… δεύτερη κατηγορία.
Είναι ένας ακόμα λόγος, παράλληλα με τις δυσκολίες στην παραγωγή, το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, όπως και τις τεράστιες διαφορές στις τιμές «από το χωράφι στο ράφι», που οδηγούν σε μαρασμό την Περιφέρεια.
Τα εν λόγω (ασφαλιστικά) θέματα τα έθεσαν οι αγρότες, μαζί με τις τιμές και το κόστος παραγωγής, και κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του (Φεβρουάριος 2024). Όπου, εκτός από την αμέριστη κοινωνική συμπαράσταση που απέσπασαν, δεν φαίνεται να πήραν και κάτι χειροπιαστό… Ειδικά για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν διόρθωσε τις αρνητικές προβλέψεις του ΕΦΚΑ, ενώ ούτε και οι υπόλοιποι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι φάνηκε να επιμένουν ή να θέτουν στη Βουλή αυτές τις, ρατσιστικού τύπου σε βάρος των αγροτών, ασφαλιστικές διακρίσεις.
Πιθανότατα δεν τις γνωρίζουν…
Ας το λάβουν υπόψη τους οι αγρότες μας κατά τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Ο ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει σαν «χωριάτες» τους ασφαλισμένους αγρότες-ελεύθερους επαγγελματίες σε πέντε σημεία: 1.Για τη διαμόρφωση των συντάξεων στους αγρότες δεν υπολογίζεται ολόκληρη η εθνική σύνταξη. Για παράδειγμα δεν λαμβάνουν τα 426 ευρώ ακόμα και με 35 ή 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ ένας συνταξιούχος του αστικού τομέα λαμβάνει το εν λόγω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό με 20 έτη ασφάλισης.
Βεβαίως, οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ λαμβάνουν ένα «κοινωνικό μέρος» σύνταξης, το οποίο όμως είναι απλό χαρτζιλίκι, κατώτερο του 20% της εθνικής σύνταξης…
2.Οι σημερινές συντάξεις του ΟΓΑ, ακριβώς λόγω μη καταβολής ολόκληρης της εθνικής σύνταξης, κινούνται στην περιοχή των 450 έως 500 ευρώ το μήνα. Δηλαδή παίρνουν ακόμα και αυτοί που δεν πλήρωσαν ένα ευρώ στον ΕΦΚΑ! Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι της διετίας 2019 έως 2020 (γεννηθέντες το 1952 και 1953), εξακολουθούν να λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από τους ανασφάλιστους, οι οποίοι λαμβάνουν 400 ευρώ το μήνα χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα μήνα εισφορές, καίτοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ/ΟΓΑ πλήρωσαν εισφορές για 32 έως 33 χρόνια (από 1/1/1988) και εξήλθαν στη σύνταξη στο 67ο έτος της ηλικίας…
3. Στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας αποκόπτεται εντελώς το κοινωνικό μέρος της σύνταξης των αγροτών και, ακολούθως, λαμβά- νουν το 70% της σύνταξης του θανόντος ή το 35% μετά την 3ετία.
Παράδειγμα
Αξίζει να σημειωθεί εν είδει παραδείγματος ότι σε μια χήρα, προκειμένου να της δοθεί το 35% της σύνταξης του θανόντος συζύγου, θα πρέπει να δεχθεί να της μειωθεί η δική της σύνταξη (να αποκοπεί εντελώς το κοινωνικό μέρος αυτής). Ενώ στις περιπτώσεις των συντάξεων του αστικού τομέα, όχι μόνο δεν αποκόπτεται η δεύτερη εθνική σύνταξη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει και καταβάλλεται το 70% της σύνταξης του θανόντος καίτοι ο/η έμμεσα ασφαλισμένος – δικαιούχος της σύνταξης χηρείας λαμβάνει παροχή από τον ΕΦΚΑ και εξ ιδίου δικαιώματος…
4. Για να λάβει κάποιος αγρότης σύνταξη αναπηρίας πρέπει το ΚΕΠΑ να του δώσει ποσοστό από 60% και πάνω. Ενώ για τους υπαλλήλους γραφείου προβλέπεται σχετική κάλυψη, έστω και εάν πρόκειται για μικρή παροχή, με ποσοστό αναπηρίας 50%. Βλέπετε, για τον ΕΦΚΑ είναι πιο εύκολες, και χωρίς δυσκολίες, οι αγροτικές δουλειές…
5. Αν κάποιος έχει συνεχόμενη ασφάλιση ΟΓΑ και, παράλληλα, για κάποιο χρονικό διάστημα κολλάει και 150 ένσημα το χρόνο (εποχική εργασία, πρόσκαιρη δραστηριότητα), αποδειχθεί δηλαδή καλοπληρωτής, δεν κλέβει το κράτος, δεν εργάζεται με «μαύρα», πληρώνει διπλή ασφάλιση (αγροτών και μισθωτών), τιμωρείται. Όταν ο ΕΦΚΑ κληθεί να υπολογίσει τον (συνολικό) χρόνο ασφάλισης, για την περίοδο που έχει παράλληλη ασφάλιση μεταπηδάει από το ένα ταμείο (ΟΓΑ) στο άλλο (ΙΚΑ). Έτσι, αντί για ολόκληρο, πληρωμένο στον ΟΓΑ, έτος, του υπολογίζουν μισό χρόνο (150 ένσημα).
Κατά συνέπεια, μετά από 40 χρόνια στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ-Αγροτών και, μάλιστα, με άλλα 10 χρόνια με παράλληλη ασφάλιση (ΕΦΚΑ – Μισθωτών), ο εν λόγω ασφαλισμένος θα έχει μόλις… 35 χρόνια ασφάλισης και δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί…
Γι΄ αυτές τις σκαστές αδικίες σε βάρος των αγροτών μας πρέπει όλοι να πάρουν θέση. Και οι αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα.
*Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ