Μου τα έστειλε ο αγαπητός, φίλτατος, καθηγητής ΕΜΠ, συντονιστής, διευθυντής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας «ΜΕΚΔΕ». Έδρα το Μέτσοβο των καθηγητών του ΕΜΠ και μεταπτυχιακών ερευνών… για τις ξεχασμένες, έρημες, ορεινές περιοχές μας. Τον ευχαριστούμε.
Βουλή των Ελλήνων. 25 Απριλίου. Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Υποεπιτροπή ορεινών περιοχών. Εξήντα σελίδες. Τις έχω.
Αναγέννηση (πάντα μπροστά το ένδοξο όνομα) των ορεινών περιοχών. Ενημέρωσαν οι: Ι. Χατζηγεωργίου (πρύτανης του ΕΜΠ). Δημήτρης Καλιαμπάκος (καθηγητής Μηχανικών Μεταλλείων, Μεταλλουργών του ΕΜΠ). Ο καθηγητής που αναστύλωσε την ιστορική γέφυρα της Πλάκας. Τον Ιούνιο του 2019 εκπόνησε ογκωδέστατη μελέτη για την σήραγγα Μελισσουργοί – Θεοδώριανα, την οποία τον Ιούλιο του 2022 παρέδωσε στην Περιφέρεια κατόπιν «διαταγής» των «εγκεφάλων» Μητσοτάκη, Τσίπρα, Καχριμάνη και η οποία μελέτη σαπίζει στα συρτάρια της «κυρά» Περιφέρειας.
Επίσης, στη Βουλή ενημέρωση έγινε από: Αλέξανδρο Καχριμάνη (περιφερειάρχη), Σωκράτη Κεφαλογιάννη (δήμαρχο Ανωγείων και πρόεδρο των ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ) και Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ (δήμαρχο Μετσόβου).
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, είπε: «Η διοίκηση πρέπει να τα υλοποιήσει. Αυτό είναι το μεγάλο αγώνισμα… Το ΕΜΠ πρωτοστατεί και το ΜΚΔΕ (Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας) που έχει έδρα στο Μέτσοβο να μετονομαστεί σε Μετσόβιο Κέντρο Δεδηλωμένης Ευγνωμοσύνης (ΜΕΚΔΕ) ώστε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, εκεί που πάντα ήταν. Ελλάδα όρθια στα βουνά της».
Σωστός, αλλά αναμένω. Ο λόγος σου με χόρτασε, αλλά το ψωμί (έργο σήραγγας) είναι… αφάγωτο. Έτερος ομιλητής ο Εμμανουήλ Κόνσολας. Έτερος ομιλητής ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου (πρύτανης ΕΜΠ, καθη- γητής Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Το 1837 το ΕΜΠ ως σχολείο τεχνιτών, 1850 και μετά… 1852.
Ο Νίκος Στουρνάρης οραματίστηκε και χτίστηκε ένα λαμπρό Πολυτεχνείο. Θεμέλιος λίθος. 1862 – 1887. Όνομα; Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 1994. Έδρα το Μέτσοβο. Μεταπτυχιακά προγράμματα και Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας. Αναγνώριση από ΟΗΕ. Βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Συντονιστής ο διευθυντής του ΜΕ- ΚΔΕ ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, μεταλλειολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ, εκ Μελισσουργών από την πλευρά της μάνας του, Ευθαλίας Μ. Μαστρογιάννη. Η αναγέννηση των ορεινών περιοχών έχει πλανητική διάσταση. Τα βουνά μπαίνουν σε παγκόσμια προτεραιότητα.
Συνέχεια ομιλία του Ι. Χατζηγεωργή, πρύτανης του ΕΜΠ: «Η οικολογική ισορροπία και η συντήρηση της ζωής εξαρτάται πλήρως από την υγεία και την ποιότητα των ορεινών οικοσυστημάτων. Τα βουνά αποτελούν τους πύργους νερού του πλανήτη. Τα δύο τρίτα της χώρας μας είναι ορεινά. Ζωντανές, ακμαίες οι ορεινές περιοχές μας πάνω από πεντακόσια και πλέον χρόνια έδιναν οξυγόνο. Σήμερα (2024) υστέρηση, παρακμή, ερημιά. Απαιτείται η αντιστροφή… Αχτίδα φωτός η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για υποεπιτροπές ορεινών περιοχών. Το πρώτο βήμα ζωτικότατης σημασίας».
Έτερος πλανήτης. Νάτος έρχεται. Νάτος ο Δημήτρης Καλιαμπάκος. Μεταλλειολόγος. Καθηγητής Μεταλλικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Συντονιστής ο διευθυντής του ΜΕΚΔΕ με έδρα το Μέτσοβο. Το σύνολο του γλυκού νερού στον πλανήτη βρίσκεται μέσα στα βουνά του κόσμου γι’ αυτό τα λέμε «οι πύργοι νερού του πλανήτη». Το νερό που υπάρχει στις ορεινές περιοχές… Στη χώρα μας έχουμε ψηλά βουνά, νησιά και σεισμούς.
Είμαστε μια ζωντανή περιοχή όπου ρυτιδώνεται ο πλανήτης από την σύγκρουση λιθοσφαιρικών πλακών και γεννιούνται τα βουνά, τα νησιά… Να και οι πρώτες ύλες. Η ισορροπία του πλανήτη εξαρτάται από την κατάσταση των οικοσυστημάτων, των βουνών. Τα βουνά είναι ευάλωτα σε κλιματικές αλλαγές. Το τι συμβαίνει στα βουνά θα καθορίσει την πορεία του πλανήτη. Προστασία από ΟΗΕ.