Ανακοίνωση Τύπου που αναφέρεται στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου με θέμα «Η παρουσία των Βενετών στην περιοχή της Άρτας τον 18ο αιώνα», με ομιλητή τον φιλόλογο και ιστορικό Ελευθέριο Βέτσιο (φωτο), ο οποίος κατάγεται από την πόλη μας, εξέδωσε η διοργανώτρια ΕΤΕΛΘΕ (Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων).
Σημειώνει: «Ο κ. Βέτσιος αρχικά παρουσίασε τα επιστημονικά εργαλεία της έρευνάς του, τα Βενετικά αρχεία (πρωτότυπα χειρόγραφα), τα οποία αφού μελέτησε, αποκόμισε πολύ σημαντικές πληροφορίες για το ρόλο που διαδραμάτισε η Βενετία στην οικονομική άνθηση της Άρτας.
Συγκεκριμένα: Στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας. Στο αρχείο archivio distrato di Venezia (το πλουσιότερο αρχείο με 300 αίθουσες εγγράφων) και Biblioteca del Museo correl (βιβλιοθήκη του μουσείου Κορέλ). Μέσα από τα πρωτότυπα χειρόγραφα και τους χάρτες της εποχής, μάθαμε για το ζωηρό ενδιαφέρον των Βενετών για τον Αμβρακικό κόλπο και το εμπόριο το οποίο είχε καταστήσει την Άρτα πολύ σημαντικό κέντρο, πέρα από τα όρια της Ηπείρου, έως τον Θεσσαλικό κάμπο και τη στάση των Οθωμανών, οι οποίοι είχαν πολύ σημαντικούς λόγους να διατηρείται η δραστηριότητα αυτή. Δραστηριότητα που δεν ήταν άλλη από τους φόρους που εισέπρατταν και την έλλειψη προβλημάτων λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Δύο τα σημαντικά λιμάνια, της Κόπραινας και της Σαλαώρας.
Οι αλυκές με την παραγωγή αλατιού, οι λιμνοθάλασσες, οι ιχθυοκαλλιέργειες πλούσιες σε ψάρια, το βαμβάκι, το μαλλί, το κερί, η ξυλεία, το μετάξι και άλλα προϊόντα εξάγονταν. Tα υφάσματα, το χαρτί, η ζάχαρη, ο χαλκός, φωτιστικά για τους εύπορους Αρτινούς, το φημισμένο και ακριβό φάρμακο της εποχής “θεριακή” και άλλα, εισάγονταν.
Πληροφορίες πήραμε για τα ονόματα περιοχών και χωριών που έχουν μείνει ίδιες, για την περίφημη ετήσια εμποροπανήγυρη 300 χρόνια τώρα τον Σεπτέμβριο με την ονομασία μουχούστ ή κατσικοπάζαρο, καθώς και για τις μεγάλες επιδημίες (πανώλη, ενδημικός πυρετός). Ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σχόλια όσων παρακολούθησαν την ομιλία».