ΠΑΛΙ καλά που υπάρχουν οι εκδηλώσεις για να μάς θυμίζουν την οικιακή οικονομία, πάνω στην οποία βασίστηκαν οι πρόγονοί μας για να αντέξουν στο χρόνο ξεπερνώντας ενίοτε ανυπέρβλητα προβλήματα της καθημερινής ζωής.
Μια απ’ αυτές συναντάμε στο Μέτσοβο το οποίο συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού, διασώζοντας την παράδοση και αναδεικνύοντας παράλληλα την αξία του πρόβειου μαλλιού. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι μέσα από την αξιοποίησή του οι άνθρωποι ντύνονταν με μάλλινα ρούχα, έφτιαχναν φλοκάτες για να ζεσταίνονται τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, ενώ παράλληλα με την χειροτεχνία του προικίζονταν θυγατέρες και διακοσμούνταν τα φτωχικά τους.
Μπορεί για τους πολλούς αυτό σήμερα να εκλαμβάνεται ως γραφικότητα, όμως έρχονται να τους διαψεύσουν εκδηλώσεις σαν κι αυτές στο Μέτσοβο, μέσω των οπ-οίων υποδεικνύονται νέοι δρόμοι για ένα βιώσιμο μέλλον και πάντως πιο γνήσιο και αυθεντικό. Αρκεί βέβαια η επεξεργασία του μαλλιού να αποκτήσει διδακτικό περιεχόμενο ώστε να μετατραπεί σε έργο τέχνης. Είναι αυτό το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα του εργόχειρου συμβάλλοντας κάτω από νέες προϋποθέσεις στην ενίσχυση της οικιακής οικονομίας.
Αυτή που εκτυλίχθηκε στο Μέτσοβο ήταν η 4η Ευρωπαϊκή Διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Μαλλί (EWE), στην οποία συμπράττουν ο Δήμος Μετσόβου, το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου και το Οικομουσείο Ζαγορίου. Οι διοργανωτές σημειώνουν: «Μέσω της Ευρωπαϊκής Ημέρα Μαλλιού παρέχεται η δυνατότητα να αναδειχθούν οι άνθρωποι και οι φορείς, οι οποίοι από το παρελθόν έως σήμερα συμβάλλουν στη διάσωση της παράδοσης και της ανάδειξης του πρόβειου μαλλιού σε όλη την Ελλάδα». Πάλι καλά!