«Με εξαιρετική επιτυχία» σημειώνει σε ανακοίνωση Τύπου η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Κλεοπάτρα Βασιλείου «ολοκληρώθηκε και φέτος ο 10ος πανελλήνιος διαγωνισμός STEM 2024, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών (STEM Education), στις 30 και 31 Μαρτίου, στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (TaeKwon Do)».
Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε: «Το θέμα του διαγωνισμού για το 2024 ήταν “Μεσόγειος Θάλασσα Πηγής Ζωής και Πολιτισμού”. Συμμετείχαν σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στην Eλληνική επικράτεια. Για κάθε βαθμίδα υπήρχαν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι και ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους έξι μήνες για την προετοιμασία και την παρουσίαση των έργων τους.
Οι μαθητές καλούνταν ανά ομάδες, μαζί με τον προπονητή τους, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε σχέση με το περιβάλλον, την ιστορία και την ενέργεια της Μεσογείου. Από τη ΔΙΠΕ Άρτας συμμετείχαν οι κάτωθι σχολικές μονάδες: 7ο και 9ο δημοτικά σχολεία, καθώς και τα δημοτικά Νεοχωρίου, Πέτα και Αγίων Αναργύρων.
Αρχικά οι ανωτέρω σχολικές μονάδες παρουσίασαν τα έργα τους στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 3 Μαρτίου, στα Ιωάννινα, όπου και πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, όλα εκτός από το 7ο δημοτικό Άρτας.
Στη συνέχεια τα σχολεία που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, παρουσίασαν τα έργα τους στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου και από αυτά προκρίθηκε στη δωδεκάδα το δημοτικό σχολείο Πέτα, με δυνατότητα παρουσίασης του έργου του στη “ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑ”, στις 31 Μαρτίου.
Η “Μεσογειάδα” φέτος για πρώτη φορά διενεργήθηκε στην Αθήνα την επόμενη μέρα (31 Μαρτίου), στην οποία δυστυχώς το δημοτικό σχολείο Πέτα δεν συμμετείχε.
Συγχαίρουμε τις σχολικές μονάδες της ΔΙΠΕ Άρτας που έλαβαν μέρος στον 10ο πανελλήνιο διαγωνισμό STEM 2024 και ιδιαίτερα συγχαίρουμε το δημοτικό Πέτα για τη σημαντική διάκρισή του.
Η προσέλευση αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον των σχολικών μονάδων να ενημερωθούν και να πάρουν μέρος με τους μικρούς μαθητές τους σε αυτή τη δράση, αποδεικνύει ότι η ρομποτική κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης όπου η γνώση κατακτιέται ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα όταν συνδυάζεται με την παιγνιώδη μάθηση».