ΣΑΒΒΑΤΟ και Κυριακή (και κυρίως την Κυριακή) η καρδιά της Άρτας χτυπούσε σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Εννοούμε τον «Δρόμο του Γιοφυριού» ο οποίος καθιερώθηκε ως θεσμός. Όχι μόνο σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Το γεγονός ότι το περιμένουν πολλοί αθλητές αλλά και αθλούμενοι, φανερώνει την επιτυχία του.
ΚΑΙ καλώς επινοήθηκε ο «Δρόμος» να περνά μέσα από την πόλη δίνοντας την ευκαιρία στους δρομείς να γνωρίσουν τα μνημεία καθώς και τον αστικό ιστό. Μπορεί, βέβαια να φέρνει ανατροπές στους κυκλοφοριακούς ρυθμούς αλλά τόσο να γίνει! Το μείζον έχει σημασία. Και το μείζον είναι το μήνυμα που περνά μέσα από τον αθλητισμό.
Η εντύπωση που σχηματίζουμε από την προτεραιότητα που δίνεται στους δρομείς, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κίνηση των αυτοκινήτων στους χώρους από τους οποίους διέρχονται, είναι πως γίνεται δεκτό αδιαμαρτύρητα. Άρα βάζουμε όλοι την υπογραφή μας στον εν λόγω θεσμό. Δεν χάθηκε δα και ο κόσμος να περιμένουμε για κάποιες ώρες έως ότου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επανέλθει στους αποκαλούμενους κανονικούς ρυθμούς. Τέτοια να γίνονται.
ΣΤΟ πόδι, εν τω μεταξύ, βρίσκονταν κατά τη διάρκεια του «Δρόμου του Γιοφυριού» την Κυριακή τροχαία και εθελοντές, που ενημέρωναν τους εποχούμενους για τις κατευθύνσεις που έπρεπε να πάρουν ώστε να διευκολύνουν τους συμμετέχοντες. Για τους μεν πρώτους είναι η δουλειά τους. Όσο για τους δεύτερους αποτελεί προσφορά και ως εκ τούτου οφειλόμενοι οι έπαινοι.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο χαρακτηριζόμενος και ως «πρωθυπουργός της αλλαγής», έφυγε από τη ζωή ξημερώματα της 23ης Ιουνίου, ώρα 1:30, το έτος 1996. Πέρασαν από τότε 28 χρόνια και ο κόσμος στην Ελλάδα εξακολουθεί να τον μνημονεύει. Τον μνημόνευσε και το περασμένο Σάββατο στην Άρτα με αφορμή την ομιλία του γιου του Νίκου, ευρωβουλευτή, στο ξενοδοχείο «ΚΡΟΝΟΣ». Τι άλλο από ορισμό «ηγέτης» μπορεί να σημαίνει;
ΑΠΟ τον θάνατό του και μετά η Ελλάδα κυβερνήθηκε από έξι πρωθυπουργούς. Κι αν προσθέσουμε τον Λουκά Παπαδήμο (υπηρεσιακός), τότε μετράμε επτά. Όσο και να τους… τραβήξουμε το πολιτικό τους μπόι παραμένει χαμηλό μπροστά του. Αποδεικνύεται άλλωστε και από τη θέση στην οποία έφεραν την πατρίδα μας.
ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ την ομιλία του ο Νίκος Παπανδρέου, χωρίς να αναφέρει το όνομα του πατέρα του, το οποίο απλώς υπονόησε, οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Υποδηλώνοντας προφανώς ότι ζει στις καρδιές τους. Ένα νήμα που απ’ ότι φαίνεται δεν θα κοπεί ποτέ. Έγραψε ιστορία.
ΣΤΑ θρανία για γραπτές εξετάσεις δεξιοτήτων, κάθισαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων της χώρας. Και μεταξύ των άλλων οι 175 για τα πέντε της Ηπείρου. Με αυτό της Άρτας να κατέχει τον υψηλότερο αριθμό, φτάνοντας αισίως τους 58. Ανεξάρτητα από τον παράλληλα υψηλό βαθμό δυσκολίας. Έχουν άραγε επίγνωση της «ηλεκτρικής» καρέκλας;
ΔΙΟΤΙ στην περίπτωση του δεν καλούνται για μια απλή διαχείριση, την οποία είναι πολύ εύκολο να κάνουν, καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα που «καίνε». Και κυρίως βέβαια την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας! Επομένως δεν είναι «πιάνω τη θέση κι όπου βγει». Μιλάμε για θέματα ζωής και θανάτου. Δεν ξέρουμε αν τόχουν αντιληφθεί. Θα δείξει…
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ στους υποψηφίους για τις θέσεις διοικητών, να εξηγήσουμε πως οι εξετάσεις του Σαββατοκύριακου ήταν το πρώτο βήμα. Μετά από αυτό οι 15 πρώτοι για την καθεμιά από τις θέσεις θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση, αφού πρώτα μοριοδοτηθούν. Λαμβάνοντας υπόψη τα άλλα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο θα προσμετρηθούν και τα μόρια από τις εξετάσεις, οπότε από τους 15 θα προκριθούν επτά, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν συνεντεύξεις. Η βαθμολογία θα προστεθεί στις υπόλοιπες επιδόσεις, οπότε από τους τρεις που θα απομείνουν, τον πρώτο λόγο για τον νικητή θα έχει ο υπουργός Υγείας. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά…
ΚΑΙ πάμε τώρα στο ΞΕΝΙΑ, για το οποίο ο δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας βάζει τέλος στα όνειρα των υπέρμαχων για λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης και σε ερώτηση της Βάσως Αμπελογιάννη για το ποιες οι εξελίξεις επί του θέματος, παραδέχθηκε ότι «δεν γίνεται αλλιώς» και πως υιοθετείται η «πρόταση Τσιρογιάννη». Ήρθε δηλαδή στα λόγια του και συνάμα στα λόγια συνολικά της αντιπολίτευσης.
ΠΑΛΙ καλά διότι ο Δήμος γλιτώνει τα 12 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσω του ΕΣΠΑ. Μόλις ανοίξει το νέο πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, ο κ. Σιαφάκας ξεκαθάρισε ότι θα υποβληθούν ως είχαν οι μελέτες, οπότε το έργο αναμένεται να επανενταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Κάτι που επαναλάμβανε σ’ όλους τους τόνους ο πρώην δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Ας ακούν και κάναν παλιό… όλο και κάτι θα έχουν να διδαχθούν.
ΒΕΒΑΙΑ, θα στενοχωρηθούν κάποιοι που τον επέλεξαν όσον αφορά την προεκλογική του δέσμευση για χρήση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου αλλά τι να κάνουμε… τα πράγματα αλλάζουν όταν καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Αρχική θέση του Χρ. Τσιρογιάννη ήταν να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, όμως ήρθε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και την έκανε χαλαστή. Ναι, αλλά το ΞΕΝΙΑ έπρεπε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια του. Το οφείλαμε στην ιστορία του. Και στην ιστορία της Άρτας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας