Συνάντηση με τον δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα είχαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Άρτας.
«Στη συνάντηση – τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του Κέντρου Πρόληψης – παραβρέθηκαν ο πρόεδρός του Θεόδωρος Οικονομίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πατήλας και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Εθελοντισμού, Κοινωνικών Δομών και ΚΔΑΠ/ ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Αγγέλα Τσώλα.
Αρχικά έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την σύγχρονη φιλοσοφία στην πρόληψη των εξαρτήσεων, την σημασία του ρόλου της τοπικής κοινότητας και το έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης Άρτας 27 χρόνια στη σχολική κοινότητα και στον γενικό πληθυσμό.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας ομάδες, οι οποίες έρχονται σε επαφή με παιδιά και νέους όπως είναι οι ιερείς, οι αστυνομικοί, οι κοινωνικοί επιστήμονες και άλλοι. Τα τελευταία χρόνια καθώς τα προβλήματα εντείνονται και οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας παρουσιάζονται αυξανόμενοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε περισσότερα και πιο σύνθετα αιτήματα.
Από τους εργαζόμενους τονίστηκε ότι στην παρούσα φάση, κατά την οποία ως επιστήμονες, εργαζόμενοι και λειτουργοί στην πρόληψη εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έχει διαρρεύσει το νομοσχέδιο με τον τίτλο “Ολοκλήρωση Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης” που προβλέπει με το άρθρο 46 το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης χωρίς καμία διασφάλιση για το προσωπικό τους, καταργεί το άρθρο 61 του ισχύοντος νόμου 3459/2006, που διασφαλίζει την πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το κράτος και καταργεί το άρθρο 60 παράγραφος 4, του ισ- χύοντος νόμου 4139/2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους Φορείς Πρόληψης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: 1. Κλείνει αναίτια και χωρίς καμία εξήγηση και αιτιολόγηση, μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας, τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους. 2. Αφήνει μετέωρη την πρόληψη των εξαρτήσεων, χωρίς να διευκρινίζει ποιος και με ποιον τρόπο θα την ασκεί στο νέο φορέα, αφού τα Κέντρα Πρόληψης δεν θα συνιστούν πλέον τους εγκεκριμένους φορείς.
3. Επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα, στερώντας καίριας σημασίας υπηρεσίες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας εμφανίζονται επιβαρυμένοι. 4. Προχωρά σε απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης, παραβλέποντας: Πρώτον, ότι το ίδιο το κράτος επί τρεις δεκαετίες έχει επενδύσει πόρους στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να παρέχονται από εκπαιδευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό καινοτόμες υπηρεσίες και δεύτερον, ότι αποτελούν δίκτυο που ανήκει στις τοπικές κοινότητες, στρατηγική που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1986) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (1997) προτείνουν ως την καλύτερη πρακτική.
5. Αποκαλύπτει μια απαξιωτική στάση, καθώς το νομοσχέδιο έρχεται, χωρίς να ερωτηθούν οι ειδικοί επιστήμονες που δουλεύουν χρόνια στο πεδίο, δίχως καμία προηγούμενη επίσημη πληροφόρηση, πόσο δε μάλλον διαβούλευση.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν την στήριξη της Δημοτικής Αρχής στην προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία των 75 Κέντρων Πρόληψης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους μέσα από ένα ισχυρά κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο».
Την ανακοίνωση υπογράφει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Άρτας Θεόδωρος Οικονομίδης, παιδοψυχίατρος